UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невизначеність результатів виборів президента та інфляція вперше скоротили економіку США – FT

Споживчі настрої в США впали до найнижчого рівня за вісім місяців

Споживчі настрої в США впали до найнижчого рівня за останні вісім місяців. Інфляція та невизначеність щодо результату виборів послабили економічні перспективи однієї з найбільших економік світу. Про це пишуть оглядачі FT.

Частково це може вплинути і на інші країни, в тому числі Україну, яка прив'язує національну валюту до курсу американського долара та до потужної воєнної і цивільної допомоги з американського бюджету.

Читайте також: Росія остерігається несподіванок на виборах у США, особливо можливої перемоги Камали Гарріс — WP

“Індекс споживчих настроїв Мічиганського університету в липні зареєстрував показник 66,4, що є найнижчим показником з листопада”, – вказує видання. За оцінкою експертів, високі ціни продовжують погіршувати становище пересічних громадян, особливо тих, хто має низькі доходи. Таку оцінку ринку підтверджують очільники та експерти провідних бізнесів.

Наприклад, Whirlpool зазначає про сповільнення споживчого ринку, зокрема щодо тих, хто хотів би придбати товар для оновлення, а не заміни на кращу модель. Так само показує спад реакція на котирування акцій компанії UPS. Скорочення вартості акцій склало одномоментно 12% внаслідок прогнозу про зменшення попиту на послуги. Також повідомили про згортання попиту авіаційні компанії та постачальники для інших бізнесів.

Водночас “охолодження” ринку є хорошою новиною для національного фінансового регулятора, оскільки незабаром очільники Федеральної резервної системи мають обговорити відсоткову ставку, яка прямо впливає на ринок кредитування.

Аналітики зазначають, що американська економіка наразі може повернутися до моделі, коли більшість споживачів витрачатимуть гроші на отримання послуг. Якщо така модель повернеться, тоді виробники товарів матимуть велику проблему щодо реалізації готової продукції. Деякі ознаки того, що споживачі витрачають більшу частину грошей на послуги, можна вже побачити щодо виробництва одягу та роздрібної торгівлі.

Як зазначалось раніше, виборча кампанія в США загострюється, особливо на тлі нерозкритого замаху на одного з кандидатів – Дональда Трампа. Трамп вважає, що світ стоїть на порозі нової світової війни через бойові дії на Близькому Сході між Ізраїлем і ХАМАС та вторгнення Росії в Україну. Політик сказав, що станеться “Третя світова війна”, якщо він не переможе на виборах у листопаді.