UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наразі США далекі від поновлення перемовин про ядерну угоду з Іраном — Держдеп

Тегеран сигналізував про готовність повернутися до переговорів.

США судитимуть про іранське керівництво за діями, а не за словами. Про це заявив представник Держдепу після того, як верховний лідер Ірану Алі Хаменеї сигналізував про готовність повернутися до ядерних переговорів з Вашингтоном, повідомляє ABC News.

"Якщо Іран хоче продемонструвати серйозність або новий підхід, він повинен припинити ядерну ескалацію та почати суттєву співпрацю з МАГАТЕ", — заявили у Держдепі.

Зазначається, що Хаменеї дав новопризначеному президенту Ірану Масуду Пезешкіану добро на відновлення переговорів зі США, але застеріг уряд країни від "будь-якої довіри Вашингтону". За його словами, у перемовинах "немає нічого страшного", але на них не варто покладати надії.

Читайте також: Іран може оголосити себе ядерною державою до кінця цього року — голова Комітету розвідки Конгресу США

Представник Держдепартаменту у свою чергу заявив, що США все ще вважають перемовини найкращим способом стримування ядерної програми Ірану. Проте нездатність Тегерану співпрацювати з МАГАТЕ та його ескалаційні дії унеможливили дипломатію.

"Зараз ми далекі від чогось подібного", — заявили у Держдепі.

Адміністрація президента США Джо Байдена також розглядає перспективу повернення до непрямих переговорів з Іраном як політично несприятливий крок. Це може зменшити шанси віцепрезидентки Камали Гарріс та інших демократів на перемогу у листопаді, повідомляє ABC News з посиланням на джерела.

Нагадаємо, у липні держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що Іран може упродовж одного-двох тижнів виготовити розщеплюваний матеріал для використання в ядерній зброї. Таке прискорення потенціалу, за його словами, сталося через розвал ядерної угоди, з якої колишній президент США Дональд Трамп вивів країну у 2018 році.