UA / RU
Підтримати ZN.ua

Можливості Байдена щодо допомоги Україні скорочуються — WSJ

Адміністрація Байдена і союзники по НАТО намагаються розробити довгострокові плани допомоги Києву, які можуть пережити політичні зміни в будь-якій країні.

Зважаючи на те, що адміністрації Байдена залишилося лише чотири місяці й мало надії на те, що Конгрес схвалить додаткове фінансування для України, незалежно від того, хто виграє президентські вибори, Білий дім обговорює, як найкраще допомогти Києву, зважаючи на обмеженість його інструментарію. Це включає потенційне зняття деяких обмежень на використання Україною певних західних видів озброєнь у відповідь на російські транскордонні атаки — таку можливість президент Джо Байден обговорить сьогодні з прем'єром Британії Кіром Стармером, зазначають редактори газети The Wall Street Journal.

Помічники Байдена не мають ілюзій щодо того, що Україна зможе виграти війну до 20 січня, коли новий президент займе Білий дім, і мають помірковані очікування щодо того, чого, на їхню думку, Київ може досягти протягом наступних чотирьох місяців. Американські чиновники також заявили, що вони не підштовхують Україну до мирних переговорів і не намагаються диктувати плани ведення бойових дій.

Читайте також: Чому ракети Storm Shadow такі важливі для України? — BBC

Один з високопосадовців адміністрації додав, що мета полягає в тому, щоб "максимально покращити стратегічні позиції України до кінця терміну Байдена". Це завдання стало ще складнішим після того, як Росія оголосила про початок контрнаступу в Курській області.

Стратегія адміністрації Байдена "дуже схожа на опис ще однієї нескінченної війни", оскільки вона "не в змозі надіслати достатньо зброї, щоб змінити ситуацію на полі бою, і не має чіткого уявлення про те, якою має бути кінцева мета", сказала Рейчел Ріццо, старший науковий співробітник Атлантичної ради, вашингтонського аналітичного центру.

Читайте також: Остін про дозвіл США на далекобійні удари по РФ: Україна має власну зброю

Зараз в США розглядають можливість дозволити Україні використовувати далекобійну зброї по цілях в Росії. Але це навряд чи задовольнить Київ, який місяцями закликав адміністрацію Байдена зробити це. Пентагон відмовляється рухатися в цьому питанні, оскільки вважає, що вплив буде обмеженим, а також через занепокоєння щодо своїх власних запасів, повідомили офіційні особи.

Адміністрація Байдена хоче, щоб Київ зосередився на зупинці російського наступу на сході вздовж нинішніх ліній фронту, кажуть американські чиновники.

Читайте також: Політика Байдена щодо України та Ізраїля виявилась провальною — The Hill

На початку цього року адміністрації вдалося домогтися надання Україні пакету допомоги на суму 60 мільярдів доларів, достатнього для підтримки військових України протягом наступних місяців, але такий рівень фінансування навряд чи збережеться в майбутньому, незалежно від того, хто займатиме Білий дім.

Читайте також: У Вашингтоні немає чіткого уявлення про те, як саме може виглядати прийнятний кінець війни в Україні або в Секторі Гази — NYT

Раніше газета писала про те, що західні чиновники хочуть, щоб Україна визначила досяжні цілі війни й сформулювала надійний план того, чого вона може досягти за наступний рік війни. Високопоставлені європейські чиновники кажуть, що Києву повідомили, що повна перемога України вимагатиме від Заходу підтримки на сотні мільярдів доларів, чого ні Вашингтон, ні Європа реально зробити не можуть.

Про те, що буде з грошима, які США заклали в бюджет на допомогу Україні, але ще не встигли використати, пише Володимир Кравченко у статті "Чи "згорять" 1 жовтня американські мільярди для України".