UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компанія Northrop Grumman вперше запустила ядерний бомбардувальник B-21 Raider

Випробування відбулося нещодавно.

Northrop Grumman продовжує роботу над ядерним бомбардувальником нового покоління B-21 Raider. Нещодавно компанія вперше запустила стратегічний літак - випробування пройшло у другому кварталі 2023 року. Про це повідомляє видання Flight Global.

B-21 Raider був представлений на початку грудня 2022 року на заводі Northrop Grumman у Палмдейлі, штат Каліфорнія. Нещодавнє випробування голова компанії назвала черговою важливою віхою на шляху до першого польоту і запуску виробництва.

Northrop Grumman уклала контракт на розробку B-21 Raider у 2015 році. Компанія планує здійснити перший політ ядерного бомбардувальника до кінця поточного року, але це не є головною метою.

Читайте також: Південна Корея та США провели спільні військові навчання за участю атомного підводного човна

Зараз Northrop має шість літаків на різних стадіях виробництва. Перший тестовий бомбардувальник отримає позначення T1. ВПС США мають намір замовити приблизно 100 літаків B-21 Raider. Вони стануть заміною для 20 стелс-бомбардувальників B-2 Spirit і для 43 звичайних B-1B Lancer, які не є носіями ядерної зброї.

Щонайменше до середини поточного століття B-21 Raider літатимуть разом із B-52H Stratofortress. Компанія Boeing модернізує літаки. Зараз ВПС США мають на озброєнні 72 бомбардувальники B-52H. Після модернізації вони отримають позначення B-52J.

Раніше повідомлялося, що США різко скоротять фінансування стратегічних бомбардувальників B-1 Lancer та B-2 Spirit, роблячи ставку на B-21 Raider та B-52J Stratofortress.