UA / RU
Підтримати ZN.ua

Команду Байдена залишає директорка Ради Нацбезпеки з питань Європи

Аманда Слоут каже, що втомилась.

Архітекторка європейської політики президента Джо Байдена — старша директорка Ради національної безпеки з питань Європи Аманда Слоут завершує роботу в Раді національної безпеки, залишаючи адміністрацію в стані глибокої невизначеності щодо майбутнього України, пише POLITICO.

Слоут була непомітною, проте ключовою фігурою в зусиллях адміністрації Байдена налагодити відносини з традиційними союзниками та протистояти Росії. Від перехідної команди до її нинішньої посади старшого директора з європейських справ вона розробила основні принципи трансатлантичної стратегії нової команди та супроводжувала Байдена у восьми поїздках до Європи, зокрема на п’ять самітів НАТО та два саміти ЄС. Вона також була рушійною силою активізації «Бухарестської дев’ятки» — групи східноєвропейських країн НАТО, які об’єдналися, щоб зміцнити регіон.

Американські чиновники кажуть, що її зусилля на службі у президента-трансатлантиста є головною причиною помітного покращення відносин з Європою.

«Це були дивовижні три роки, але настав час. Я втомилася», — сказала вона NatSec Daily в ранковому інтерв’ю в четвер, підтверджуючи свою відставку.

Слоут зустріне День подяки у Чикаго зі своєю родиною — її зять, професійний шеф-кухар, візьме участь у святі — а потім вирушить до Індії, щоб зосередитися на йозі та аюрведі. Вона з нетерпінням чекає, що деякий час не думатиме про Європу чи не буде в Європі. Посадовиця має намір повернутися з подорожі у січні, відновившись і готова до наступного виклику.

Перебування Слоут у РНБ було пов’язане із вторгненням Росії в Україну. Вона провела місяці без сну, координуючи відповідь з європейськими союзниками та попереджаючи українських колег, що Владімір Путін планує повномасштабний наступ. Представники США заявили, що саме Слоут забезпечила узгоджену та надійну трансатлантичну відповідь, що призвело до військової та економічної підтримки Києва.

Разом із тим, не всі задоволені політикою адміністрації. Критики стверджують, що Києву варто було надати більш досконалу зброю в перші дні війни, в якості доказу вказуючи на те, що контрнаступ України гальмує. Вони вони також поставили під сумнів доречність дозволу США завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2» з Росії в Німеччину — рішення, яке Німеччина скасувала після початку війни.

Слоут пройшла через кілька складних моментів. Представники адміністрації заявили, що її, як і багатьох її колег,  заскочила зненацька угода США, Великої Британії та Австралії про атомний підводний човен, відома як AUKUS. Офіційні особи говорять, що Слоут був розлючений через те, що її залишили поза увагою під час укладання угоди. Після того, як про угоду було оголошено, їй довелося відповідати на гнівні дзвінки  Франції, чий власний договір із Австралією було анульовано.

За словами колег, вона добре впоралася із ситуацією, а президент Франції Емманюель Макрон пізніше вирушив до Білого дому з державним візитом.

Радник з національної безпеки Джейк Салліван подякував Аманді Слоут та схвально відгукнувся про її роботу.

«Аманда була безцінною частиною команди президента ще до першого дня, коли вона приймала вітальні дзвінки, що надходили від лідерів з усього світу. Відтоді ми щодня покладалися на її досвід і поради, особливо на її лідерство у відбудові трансатлантичної єдності та активізації безпрецедентної підтримки України», – сказав він у заяві.