UA / RU
Підтримати ZN.ua

Команда Трампа заявила, що зібрала $52,8 млн за добу після оголошення вироку в справі про гроші “за мовчання”

Обвинувальний вирок дозволив Трампу об'єднати своїх прихильників. 

Команда колишнього президента США республіканця Дональда Трампа заявила, що зібрала 52,8 мільйона доларів після того, як присяжні визнали його винним у справі про гроші “за мовчання”. Це демонструє, як Трамп використовує свої юридичні проблеми для згуртування прихильників, пише Bloomberg.

Читайте також: Більшість американців вважають Трампа винним у справі "гроші за мовчання" — опитування

Таку суму команда Трампа зібрала протягом 24 годин після оголошення вироку. Присяжні визнали очікуваного кандидата у президенти США від республіканців винним за всіма 34 пунктами звинувачення у фальсифікації ділової документації.

52,8 мільйона доларів — це величезна сума для одного дня. Вона становить понад дві третини від 76 мільйонів доларів, які Трамп зібрав на виборчу кампанію за квітень. 

“Це понад 2 мільйони доларів на годину”, - йдеться в заяві команди Трампа, опублікованій у п'ятницю, 31 травня, ввечері. 

Понад третина донорів були новими.

Трамп назвав себе політичним в'язнем і заявив, що цей обвинувальний вирок став “найтемнішим днем в історії США”. Він запропонував донорам чорні кепки зі своїм гаслом “Зробімо Америку знову великою” і словами “Ніколи не здавайся” за пожертвування у 47 доларів.

Читайте також: Трамп заявив, що бомбив би Москву, якби РФ напала на Україну за його президентства ‒ WP

Заможні донори

Деякі з найбільших днів збору коштів для Трампа були пов'язані з його юридичними проблемами, в тому числі зі збором 15,4 мільйона доларів після пред'явлення йому звинувачень у справі про гроші “за мовчання”. Кампанія Трампа також заявляла, що зібрала 7,1 мільйона доларів після його арешту в Джорджії у справі щодо спроб скасувати результати виборів 2020 року.

Цифра в 52,8 мільйона доларів включає лише онлайн-пожертви, які зазвичай надходять від людей, що дають кілька сотень доларів або менше. Однак цей вирок може ще більше підвищити його зібрану за травень суму. Заможні донори, які раніше залишалися осторонь президентських перегонів, нещодавно заявили, що планують підтримати Трампа. Команда республіканця повинна відзвітувати про зібрану за травень суму до 20 червня.

Очікуваний кандидат у президенти США від республіканців заручився підтримкою, зокрема, мільярдерки Міріам Адельсон та бізнесмена Стівена Шварцмана — це одні з найбільших республіканських донорів. 

Читайте також: Трамп подасть апеляцію на обвинувальний вирок у справі про гроші “за мовчання”

Трамп є першим президентом США, якому висунули звинувачення і визнали винним у скоєнні злочину. Проти нього порушено ще три кримінальні справи. Справа у Джорджії та два федеральних обвинувачення, одне з яких стосується ймовірного неналежного поводження з секретними документами, а інше — ролі Трампа у штурмі Капітолію 6 січня 2021 року, ймовірно, не дійдуть до суду до виборів, які відбудуться в листопаді цього року.

На виборах президента США-2024 очікується реванш Трампа та чинного президента демократа Джо Байдена. Аналітик Петро Герасименко розмірковував, хто кращий для України — Байден чи Трамп.