UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кірбі про бої у Курській області: ЗСУ не порушують обмежень на удари американською зброєю по Росії

США працюють над тим, щоб краще зрозуміти, яка стратегія ЗСУ.

Під час застосування американської зброї Сили оборони України наразі не порушують обмежень щодо атак вглибину Росії. Про це повідомив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі, коментуючи бойові дії в Курській області, пише “Голос Америки”.

Зокрема Кірбі уточнив, що Україна використовує американську зброю в тій зоні, де США раніше дали дозвіл для транскордонних ударів. 

“Кінцева мета тут – допомогти Україні захистити себе, і ми просто подивимося, що про це скаже Україна”, – заявив Джон Кірбі.

Читайте також: Росіяни вводять режим контртерористичної операції у трьох областях, які межують з Україною

Також у радника Білого дому поцікавилися, чи дозволяли США контрудари через кордон. Він відповів, що про свої воєнні операції має говорити Україна.

“Ми підтримуємо зв’язок з нашими українськими колегами та працюємо над тим, щоб краще зрозуміти, що вони роблять, які їхні цілі, яка їхня стратегія”, – сказав Кірбі.

На прохання схарактеризувати ситуацію на полі бою в Курській області, він відповів, що США підтримують зв’язок з українськими колегами.

“Я б утримався від опису того, що там відбувається на полі бою, допоки ці розмови не завершаться, і поки ми не відчуємо, що маємо краще уявлення про те, що саме вони роблять”, – наголосив радник Білого дому.

Нагадаємо, 6 серпня невідомі військові прорвали кордон у Курській області. І хоча офіційно Україна досі не підтвердила свою причетність, диктатор Владімір Путін традиційно поклав відповідальність на «київський режим». Тим часом президент Володимир Зеленський, коментуючи події там, зауважив, що справедливий мир можливий лише через справедливу силу.

Наразі бойові дії в області тривають. На деяких ділянках просування «альтернативних сил» становить 35 кілометрів, росіяни втратили контроль над єдиним пунктом прокачування газу до Європи, який залишався у «Газпрому». Також відомо, що кілька сотень тамтешніх військових, серед яких прикордонники та строковики, потрапили в полон. Та у ЗСУ ці події все ще не коментують.

Аналітики ISW вважають, що російське військове командування намагається відбити наступ ЗСУ в Курській області, не знімаючи сили зі сходу України. Натомість окупанти можуть пожертвувати підрозділами, які підготували для наступальної операції на півночі Харківської області.