UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ілон Маск може стати радником майбутнього президента США

У разі, якщо буде обрано Дональда Трампа.

Ілон Маск може стати радником Дональда Трампа, якщо той переможе на президентських виборах, пише The Wall Street Journal. За даними джерел видання, Трамп та Маск провели відповідні переговори щодо способів надання Маску офіційного впливу на політику, пов’язану з безпекою кордонів та економікою – питання, по яких бізнесмен наразі дедалі активніше висловлюється публічно.

Разом з інвестором-мільярдером Нельсоном Пельтцем Маск проводить  кампанію впливу в колах еліт: проводять зустрічі  та намагаються переконати  впливових бізнес-лідерів по всій країні не підтримувати кампанію з переобрання президента Байдена.

Читайте також: Маск прогнозує втрату Україною Одеси і радить сідати за стіл переговорів

Ще два роки тому Трамп і Маск публічно обмінювалися образами. Але останніми місяцями між ними налагодились дружні стосунки. З наближенням виборів, за даними джерел, обидва розмовляють по телефону кілька разів на місяць.

Кандидат у президенти та мільярдер вже обговорили питання  імміграції, технології та науки, а також Космічні сили США. Як стверджують джерела, їх погляди та інтереси стали більш узгодженими. 

Як пише видання, Маск дав зрозуміти, що його не цікавить просто виписати чек на кампанію Трампа, як це роблять чимало мільярдерів.

Натомість він вирішив використати свій вплив в елітних ділових і технологічних колах, щоб допомогти перемогти Байдена, заручившись підтримкою впливових союзників.

За словами людини, знайомої з його думкою, Маск мотивований тривогою щодо напрямку розвитку країни. Зокрема, він виступив проти того, що він називає «вірусом пробудженого розуму», який є джерелом ліберальної політики, включаючи програми різноманітності, справедливості та залучення, які, на думку консерваторів, створюють розбіжності.

Потенційна консультативна робота Маска, ймовірно, відповідатиме посаді, яку раніше обіймав Ісаак Перлмуттер, колишній голова Marvel і довірена особа Пельца і Трампа.

Читайте також: Трамп заявив, що бомбив би Москву, якби РФ напала на Україну за його президентства ‒ WP

Під час президентства Трампа Перлмуттер працював радником у Департаменті у справах ветеранів разом із двома іншими членами резиденції Трампа Мар-а-Лаго у Флориді: лікарем у Палм-Біч та адвокатом. 

Маск працював у бізнес-консультативних групах Білого дому під час президентства Трампа, але пішов у відставку в 2017 році після того, як не погодився з рішенням Трампа вивести США з Паризької кліматичної угоди.

Джерела повідомили, що нещодавні переговори між політиком і бізнесменом стосувалися також деяких компаній Маска, включаючи платформу соціальних медіа X, виробника електромобілів Tesla та ракети-носія і супутникової установки SpaceX.

Читайте також: Маск несподівано полетів до Китаю домовлятись про дозвіл на використання автопілота

Tesla, найдорожчий у світі автовиробник і єдина публічна компанія Маска, спостерігає падіння вартості акцій і нещодавно зафіксувала найнижчий прибуток за останні роки. За словами близьких до експрезидента людей, Маск і Трамп обговорювали індустрію електромобілів і податкові пільги на них.

Трамп дотримується жорсткої позиції проти електромобілів під час передвиборної кампанії. Він критикує те, що транспортні засоби потребують підзарядки для тривалих поїздок, і закликає ввести мита на автомобілі, вироблені в Мексиці, стверджуючи, що це шкодить автомобільній промисловості США.

За словами людей, близьких до Трампа, Маск попросив Трампа активніше публікувати публікації на X, особливо використовуючи функцію живого аудіо «Spaces». Трамп був активним на платформі, коли вона була відома як Twitter, і в один момент мав понад 88 мільйонів підписників. 

Але експрезидент, який прагне розвинути власну платформу Truth Social, запущену в 2022 році, опублікував на X лише один один допис з моменту відновлення його акаунту на платформі після того, як Маск купив її.