UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гарріс чи Трамп: "антиамериканська вісь" розділилася — Axios

Загалом, супротивники США хочуть послабити силу Вашингтона, але окремі вужчі інтереси й цілі все ще можуть вести їх у протилежних напрямках.

Росія та Іран — близькі партнери в питаннях, які стосуються війни РФ проти України й ситуації Близькому Сході. Але в питанні впливу на президентські вибори в США Москва й Тегеран перебувають на протилежних сторонах, пише Axios.

Читайте також: Трампа проінформували про потенційну загрозу вбивства з боку Ірану

Вісь супротивників США, яка формується, включаючи Китай і Північну Корею, останніми роками зблизилася на багатьох фронтах — але не тоді, коли йдеться про партійну політику Штатів.

Китай, Іран і Росія поширюють дезінформацію, щоб посіяти розбрат і поставити під сумнів легітимність виборів у США. Вони навіть використовують деякі з однакових тактик: штучний інтелект для створення оманливого контенту.

Китай намагається завдати шкоди американській демократії, але не обов'язково допомагає комусь із кандидатів у президенти, сказали американські чиновники.

“Це стало виборами Ірану проти (кандидата від республіканців Дональда - ред.) Трампа і Росії проти (кандидата від демократів Камали - ред.) Гарріс”, - заявив минулого тижня президент Microsoft Бред Сміт на слуханнях у комітеті з розвідки Сенату США.

У той час як представники американської розвідки заявили, що Росія проводить наймасштабнішу й найбільш “витончену” дезінформаційну кампанію, агресивна тактика Ірану робить Тегеран, мабуть, найбільшою іноземною загрозою для виборів 2024 року.

У вівторок, 24 вересня, передвиборча кампанія колишнього президента США Трампа повідомила про брифінг розвідки щодо загрози з боку Ірану, зокрема, вбивства республіканського кандидата з метою дестабілізації й сіяння хаосу в Штатах.

Іранські хакери також викрали інформацію в штабі Трампа й запропонували її засобам масової інформації та представникам Демократичної партії.

Під час свого першого терміну Трамп вийшов з іранської ядерної угоди, відновив санкції проти Тегерана й наказав ліквідувати генерала Касема Сулеймані, за що Іран обіцяв помститися.

Кампанія Трампа використовує втручання Ірану для критики на адресу віцепрезидента Гарріс, стверджуючи, що Тегеран “любить її слабкість”.

Гарріс, тим часом, під час дебатів заявила, що диктатори на кшталт російського Владіміра Путіна підтримують Трампа, бо знають, що можуть ним маніпулювати.

З іншого боку, згідно з нещодавнім звітом Microsoft, Росія спрямовує всю силу своєї дезінформаційної кампанії на те, щоб зашкодити Гарріс — це вже треті вибори поспіль, на яких Москва націлилася на кандидата в президенти від Демократичної партії.

Зокрема, як повідомлялося, зусилля РФ включають таємне перерахування грошей через підставні компанії впливовим особам “правого спрямування” в США для створення відеороликів на такі теми, як “злочинність мігрантів”.

Інші тактики включають розповсюдження фейкових відео з Гарріс у соціальних мережах і націленість на виборців, які вагаються, за допомогою дружніх до Трампа меседжів.

Подібна іноземна дезінформація останнім часом проникає в кожен виборчий цикл у США, хоча оцінити її вплив на виборців неможливо.

Гарріс пообіцяла продовжувати військову підтримку України, спираючись на зусилля президента Джо Байдена зі зміцнення безпеки Європи та протидії російській агресії.

Трамп, тим часом, неодноразово робив різкі заяви щодо України й підкреслював свої “добрі стосунки” з Путіним. А напарник Трампа кандидат у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венс був одним із найвідвертіших критиків України в Республіканській партії, який виступав за швидке мирне врегулювання, яке, ймовірно, передбачає спонукання Києва відмовитися від тимчасово окупованих територій.

Загалом, лідери Китаю, Ірану та Росії хочуть послабити силу США — спільна справа, яка допомогла їм зблизитися в останні роки. Але окремі вужчі інтереси й цілі все ще можуть вести їх у протилежних напрямках.

Читайте також: Коментарі Трампа про Україну і Зеленського стали одними з найжорсткіших його публічних висловлювань – Bloomberg

Раніше повідомлялося, що РФ створила більше контенту з використанням штучного інтелекту для впливу на президентські вибори в США, ніж будь-яка інша іноземна держава.

Китай також використовує ШІ-контент, намагаючись впливати на те, як його сприймають у світі, але не для того, щоб вплинути на результат виборів у США. Іранські агенти впливу використовують ШІ для створення дописів у соціальних мережах і написання фейкових новинних статей із контентом, націленим на американських виборців по всьому політичному спектру з поляризаційних питань.

WP писало, що приховані зусилля російського уряду вплинути на президентські вибори в США 2024 року “більш просунуті”, ніж було в минулому, і це найактивніша зовнішня загроза для цього політичного сезону в Штатах.