UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експосол США в Україні Марі Йованович презентувала книгу мемуарів

Один з розділів книги має назву "Я люблю Україну".

«В українців можемо багато чому повчитися», — на цьому наголосила американська дипломатка Марі Йованович, посол США в України у 2016-2019 роках під час презентації книги мемуарів «Lessons from the edge» («Уроки з краю») в Аспен Інституті у Вашингтоні.

У книзі йдеться про її дипломатичну роботу в Україні, Вірменії, Киргизстані, а також про роки роботи у США, зокрема, в період президентства Дональда Трампа, проти якого Йованович свідчила у справі про імпічмент.

На думку дипломатки, американці також повинні почати діяти «так, наче від цього залежать наші життя».

Йованович відзначила «дорослість» українського громадянського суспільства та його зростання із 2001 року, коли вона розпочала роботу у посольстві США в Україні.

Авторка книги переконана, що США повинні допомагати Україні перемогти у війні задля власної безпеки і для того, аби інші автократії не мали спокуси порушувати встановлені міжнародні правила.

«Як американські громадяни, ми також маємо стосунок до цієї війни. Це стосується нашої національної безпеки. Погоджуюся із президентом Зеленським, який сказав Конгресу, що допомога Україні – це не благодійність, а інвестиція у безпеку. Коли подивитеся, що Росія зробила у Грузії, Сирії, ви розумієте, що ми не можемо дозволити їй робити це далі. Росія хоче відродити імперію», — наголосила вона.

Йованович, яка понад 30 років працювала на дипломатичній службі, була відсторонена від посади посла в Україні указом президента Дональда Трампа в травні 2019 року. За словами дипломатки, причиною її звільнення стала відмова вимагати від керівництва України розслідування щодо Джо Байдена.