UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексагента ФБР засудили за змову з російським олігархом

Він визнав свою провину.

Суд у Нью-Йорку виніс вирок колишньому агенту ФБР Чарльзу Макгонігалу за співпрацю з російським олігархом Олєгом Дерипаскою, всупереч накладеним на нього санкціям. Експравоохоронця засудили до 50 місяців тюремного ув'язнення. Також він має виплатити 40 тисяч доларів штрафу.

Макгонігал мав за гроші Дерипаски знайти компромат на його конкурента – олігарха Владіміра Потаніна. Ексагент співпрацював із Дерипаскою всупереч накладеним на нього санкціям за втручання Москви в американські вибори 2016 року, і навіть намагався допомогти йому уникнути покарання, пише «Голос Америки».

Читайте також: Британського бізнесмена заарештували за допомогу підсанкційному олігарху

Макгонігал визнав себе винним і розкаявся у скоєному, тому замість п'яти років, на яких наполягала прокуратура, суддя засудила його до чотирьох років і двох місяців. Після винесення вироку прокурор дав зрозуміти, що рішення суду - це сигнал усім тим, хто спробує використати службове становище для особистого збагачення, порушуючи американське законодавство.

Колишній агент зізнався як у тому, що діяв за дорученнями Олега Дерипаски, так і в тому, що через підставних осіб отримав за це гроші. Прокуратура також звинувачувала його в тому, що він планував продовжувати тісну співпрацю з російським олігархом після того, як залишив держслужбу, але його плани зірвали колеги з того самого підрозділу ФБР, яким він керував. Високопоставлений співробітник Макгонігал очолював відділ контррозвідки у Нью-Йорку з 2016 по 2018 рік. Під час процесу прокуратура зазначила, що в ці роки він курирував розслідування щодо російських олігархів, включно з Дерипаскою.

Читайте також: Як у конфіскації активів Дерипаски поставили крапку: але не там, де треба

Макгонігал, очевидно, був важливим джерелом секретної інформації, і легко уявити жах його колег у ФБР та ЦРУ, коли вони зрозуміли, з ким мали справу та скільки інформації могло витекти й, імовірно, витекло в табір ворога.

Про намагання Росії за допомогою своїх ставлеників проникнути у ФБР, ЦРУ та Конгрес пише Анна Бродські-Кроткіна в статті «Стратегія миші: як Росія купує агентів у ключових інститутах США».