UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джонсон пообіцяв «перевести увагу» на Україну і «не зволікати»

Спікер Палати представників заявив про різні можливі варіанти підтримки України

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон, який у лютому заблокував сенатський законопроєкт про виділення військової допомоги Україні (на 61 млрд доларів), а також Ізраїлю та Тайваню, пообіцяв «перевести увагу» на питання фінансування партнерів. Республіканець пояснив це тим, що його пріоритетом було вирішення питань фінансування американського уряду.  

«Ми були дуже послідовні, дуже непохитні у тому, щоб профінансувати наш уряд. Це були дуже жорсткі переговори. Але тепер, коли цей процес закінчився, як я і казав раніше, наша увага переключиться на питання додаткового фінансування… Зробивши це, тепер ми переведемо увагу на додаткову допомогу, і не будемо зволікати з цим», – заявив Джонсон на брифінгу 20 березня, повідомляє «Голос Америки». 

Читайте також: Джонсон пообіцяв, що Палата представників передасть Сенату власний законопроєкт про допомогу Україні — The Hill

Після 22 березня у засіданнях Палати представників починається двотижнева перерва, тож до питання фінансування військової допомоги Україні та іншим партнерам, ймовірно, законодавці у Палаті представників перейдуть не раніше 8 квітня. 

«Зараз не йдеться про механізм фінансування конкретно України. Ми говоримо про весь пакет додаткового фінансування для партнерів. Я думаю, що у свідомості багатьох людей є велика різниця між летальною допомогою для України та гуманітарною складовою. Також зараз багато обговорюють REPO Act, – який дозволить використовувати конфісковані активи російських олігархів і таким чином, частково оплачувати допомогу Україні. Крім того, обговорюється концепція надання допомоги в кредит», – заявив Джонсон, не згадавши про сенатський законопроєкт, який він відмовляється ставити на голосування.

Читайте також: У Пентагоні прокоментували бажання Джонсона допомагати Україні кредитами

Нагадаємо, Джонсон, який орієнтується на колишнього президента США Дональда Трампа, не виносить на голосування ухвалений Сенатом законопроєкт, хоча законодавці у Палаті представників стверджують, що він отримає підтримку щонайменше 300 голосами як демократів, так і республіканців. Починаючи з 12 березня у Палаті представників триває збір підписів під петицією за розгляд сенатського законопроєкта в обхід волі спікера Джонсона. Станом на 23:50 (20 березня) за Києвом під петицією стоїть 185 підписів з необхідних 218. 

Перебуваючи у Брюсселі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що військова допомога Україні від США буде розблокована у березні-квітні.