UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джонсон може затримати допомогу США Україні на кілька місяців – THE HILL

Фінансування для України спікер хоче пов'язати з охороною південного кордону Штатів, у чому республіканці розходяться з демократами

Позиція нового спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона, яка полягає в обов'язковому поділі пакетів фінансування для України та Ізраїлю, а також об'єднанні питань України та зміцнення південних кордонів Штатів, може суттєво затримати надання американської допомоги Україні.

«Позиція Джонсона може зрештою затримати фінансування України на кілька тижнів або навіть місяців, враховуючи, як далеко розходяться республіканці та демократи щодо зміни закону про притулок та інших імміграційних реформ, яких вимагають республіканці», пише THE HILL, уточнюючи, що позиції демократів та республіканців щодо південного кордону Штатів значно розходяться.

Читайте також: «Якщо проігнорувати допомогу Україні, Путін досягне успіху»: топ-посадовці США виступили з доповіддю в Сенаті

«Зовсім зрозуміло, що він [Джонсон] не має наміру залишати Україну поза увагою, і це обнадіює тих із нас, хто підтримує фінансування України. Але за це доведеться заплатити на кордоні, і не лише грошима. Це буде політика, яку демократи відмовлялися проводити у минулому», – сказав журналістам після зустрічі Джонсона із сенаторами-республіканцями сенатор Джон Корнін.

При цьому Корнін зазначив, що Джонсон не зазначив терміни проходження фінансування для України через Палату представників, а лише обіцяв, що воно буде «нерозривно пов'язане» з реформами в галузі охорони кордонів.

Читайте також: Макконнелл наголосив, що допомога Україні не суперечить інтересам США: "Вороги чекатимуть, поки Америка похитнеться"

Нагадаємо, запит президента США Джо Байдена на 106 мільярдів доларів на національну безпеку, до якого входять допомога Україні та Ізраїлю, має великі проблеми на Капітолійському пагорбі. Його проходження покаже наскільки лідер республіканців у Сенаті Конгресу США Мітч Макконнелл та новообраний республіканський спікер Палати представників Джонсон здатні працювати разом.

Раніше республіканці назвали перелік вимог до адміністрації президента США Джо Байдена, після виконання яких вони підтримають продовження допомоги для України. Вони вимагають, щоб американський лідер разом із президентом України Володимиром Зеленським надали Конгресу «стратегію перемоги», яка міститиме точні оцінки, кінцеві цілі та критерії завершення війни.