UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джо Байден залишає своєму наступнику серйозні проблеми в зовнішній політиці — The Telegraph

Новий президент повинен буде впоратися з наслідками такої політики.

Коли Джо Байден залишить Білий дім у січні, війна в Україні наближатиметься до третьої річниці. Також невідомо, якого рівня може досягти криза на Близькому Сході. Крім того, існує потенційна загроза китайського вторгнення на Тайвань, ключового союзника США, з попередженнями про те, що Пекін може спробувати захопити острів до 2027 року.

Перші два роки його президентства, на думку експертів, були найбільш переломними в історії зовнішньої політики США. Перед Байденом стояло важливе завдання — подолати наслідки погроз Дональда Трампа вивести США з НАТО та краху ядерної угоди з Іраном, укладеної колишнім президентом, зазначає Джо Барнс, брюссельський кореспондент газети The Telegraph.

Читайте також: Політика Байдена щодо України та Ізраїля виявилась провальною — The Hill

"Він [Байден] залишить після себе те, що Єнс Столтенберг, колишній генеральний секретар НАТО, описав як авторитарну вісь сили Китаю, Ірану та Північної Кореї, об'єднаних військовими зусиллями Москви", — пише кореспондент.

Критики стверджують, що підтримка Байдена України супроводжувалася великою кількістю зухвалих і сміливих заяв, але ніколи не передбачала справжній план припинення війни або готовність надати зброю, необхідну для перемоги. Крім того, Байден не зміг переконати Ізраїль сісти за стіл переговорів і припинити вторгнення в Газу і Ліван, що викликало кризу на Близькому Сході.

Читайте також: Президент України опинився у складному становищі через недостатню підтримку з боку Заходу — The Telegraph

Барнс вважає, що виклик для Трампа або Гарріс полягатиме у створенні команд, здатних сформулювати план, який, ймовірно, буде менш амбітним і міститиме натяк на прагматизм, для припинення війни в Україні та стабілізації на Близькому Сході. Лише після цього будь-який президент США зможе зосередитися на протистоянні постійно зростаючій загрозі з боку Китаю.

Раніше газета The Wall Street Journal зазначила, що Байден відмовився від своєї обіцянки щодо України. Адміністрація Байдена засекретила документ зі стратегією для припинення війни, який Конгрес вимагав як умову для надання допомоги Україні.