UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден змінить «трампівське» військове керівництво США на тлі війни в Україні та протистояння з Китаєм – Politico

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну президент США вибудовує новий курс щодо військової присутності у Європі та хоче робити це з новими радниками

На тлі російського вторгнення в Україну, а також зростання напруги між США та Китаєм у Тихоокеанському регіоні, президент Сполучених Штатів Джо Байден змінить керівників у Об’єднаному комітеті начальників штабів, які залишилися йому «у спадок» від Дональда Трампа, повідомляє Politico. 

Окрім цього планується зміна очільників армії, флоту, корпусу морської піхоти та, можливо, військово-повітряних сил. Також можуть бути замінені троє вищих оперативних командувачів: глави Північного командування, Космічного командування та Кіберкомандування. Байден може використати цей момент для здійснення «історичних призначень» жінок на високі військові посади. 

Читайте також: Макрон та Байден хочуть залучити Китай до припинення війни РФ проти України — Reuters

«Нові призначення дають президенту Байдену шанс залишити свій слід в Об’єднаному комітеті начальників штабів, оскільки адміністрація планує зробити серйозні кроки для протидії китайській агресії в Тихому океані, накреслити новий курс у Європі після вторгнення в Україну та відмовитися від старих систем озброєння, щоб звільнити місце для нових», – зазначає Politico. 

За даними видання, яке поспілкувалося із 11 діючими та колишніми посадовцями Міноборони США та керівниками з академічних кіл, кадрові зміни виглядатимуть наступним чином:   

Раніше у розвідувальному співтоваристві США заявляли, що Китай не хоче військового конфлікту навколо Тайваню, хоча і сповнений рішучості отримати незалежний острів під свій контроль. Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що китайського лідера Сі Цзіньпіна «протверезили» підтримка України з боку США та союзників у відповідь на вторгнення Росії у 2022 році. Цьогоріч Китай збільшить витрати на оборону на 7,2%, що більше, ніж прогнозоване економічне зростання.