UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден вшанував пам'ять жертв Голодомору і провів паралелі із сьогоденням

Путін сьогодні продовжує злочинну політику СРСР в Україні.

Президент США Джо Байден вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-33 років. У своїй заяві він провів паралель між подіями 90-річної давнини та сьогодення.

«Дев’яносто років тому нелюдська політика Йосипа Сталіна та радянського режиму створила «голодну смерть». Мільйони українців — чоловіків, жінок і дітей — постраждали і померли від голоду в 1932-1933 роках через штучний голод. Сталін та його режим систематично захоплювали українське зерно та ферми, перевозили українське зерно в інші частини СРСР в якості тактики придушення української національної ідентичності», – цитує президента пресслужба Білого дому.

За словами Байдена, сьогодні українська сільськогосподарська інфраструктура знову стала об’єктом свідомих нападів з боку Росії – тепер вже під керівництвом Владіміра Путіна.

«Російські сили прагнуть знищити економіку та незалежність України, навмисно псують поля і знищують українські зерносховища та порти. Це не просто атака на економічну безпеку України, це цинічний напад на продовольчу безпеку всюди. Путін завдає шкоди найуразливішим верствам світу заради прибутку Росії», — наголосив він.

Читайте також: 55 держав-членів ООН підтримали Декларацію до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років

Американський президент додав, що його країна пам’ятає та вшановує всіх тих, як минулих, так і теперішніх, хто пережив жахливі часи та хто продовжує боротися проти тиранії і наголосив, що США зобов’язуються запобігати стражданням, захищати фундаментальні свободи та реагувати на порушення прав людини, коли б і де б вони не відбувалися. 

Голодомор 1932-33 років, створений радянською владою в Україні, вважають геноцидом українського народу 92% громадян. Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

Читайте також: Їхнє зло щезне, а правда – ніколи: Зеленський виступив зі зверненням до Дня вшанування пам’яті жертв Голодоморів

Кримінальні справи періоду Голодомору українського народу, які зберігалися в архівах, оцифрували і передали в музей. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко оприлюднив світлини і цитати з деяких із них.