UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден поговорив з лідерами Єгипту й Катару про припинення вогню в Газі

Телефонні розмови відбулися після того, як Білий дім назвав “конструктивними” переговори в Каїрі.

Президент США Джо Байден у п'ятницю, 23 серпня, провів телефонні розмови з лідерами Катару і Єгипту, наполягаючи на важливості укладення угоди про припинення вогню в Секторі Гази, в той час як учасники переговорів зустрілися в Каїрі, аби спробувати подолати перешкоди на шляху до угоди, повідомляє Reuters.

Читайте також: Переговори про припинення вогню в Газі призупинили можливу атаку Ірану на Ізраїль — WSJ

У заяві Білого дому зазначається, що Байден провів розмови з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані й окремо з президентом Єгипту Абдель Фаттахом ас-Сісі, щоб обговорити дипломатичні зусилля, спрямовані досягнення угоди про припинення вогню і звільнення заручників.

Розмови відбулися після того, як Білий дім назвав “конструктивними” переговори в Каїрі, спрямовані на припинення вогню, й закликав усі сторони об'єднатися для роботи над реалізацією запропонованої угоди.

Одним із питань, яке стало предметом інтенсивних дискусій, є наполягання Ізраїлю на дозволі зберігати свою військову присутність вздовж сухопутного коридору між Єгиптом і Сектором Гази.

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі повідомив, що в п'ятницю переговори продовжилися за участю директора ЦРУ Білла Бернса і представника Штатів на Близькому Сході Брета МакГерка.

Кірбі заявив, що представники ХАМАС повинні брати участь у переговорах. На зустрічі в четвер, 22 серпня  були присутні представники Ізраїлю, США, Єгипту і Катару, але не ХАМАС.

“Ми в Каїрі. Вони в Каїрі. Нам потрібно, щоб ХАМАС брав участь, і нам потрібно перейти до суті справи, щоб узгодити ці деталі. І саме на цьому ми зосередимося найближчими днями, протягом цих вихідних”, - додав Кірбі.

За його словами, перші сигнали вказують на те, що дискусії в Каїрі були конструктивними, але заплановано ще більше переговорів.

“Справи просуваються вперед”, - зазначив він, спростувавши повідомлення про те, що переговори близькі до зриву.

Читайте також: Угода про припинення вогню в Секторі Гази може бути на межі зриву — Politico

Байден також хоче досягнути угоди між Ізраїлем і ХАМАС, щоб запобігти подальшій ескалації на північному кордоні Ізраїлю, де “Хезболла” й ЦАХАЛ “обмінюються вогнем”. 

Якщо обидва конфлікти триватимуть, зростає ймовірність того, що Тегеран, який уже кілька тижнів погрожує напасти на Ізраїль, виконає свої “обіцянки”. Про те, “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?”, розповідав Ігор Семиволос.