UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські війська вийшли з першої бази в Нігері — Повітряні сили США в Європі та Африці

Тепер увага зосереджується на авіабазі 201 в Агадесі, яка також була підготовлена до безпечного і впорядкованого виведення військ США до 15 вересня 2024 року.

Американські військові вийшли з однієї з головних авіабаз у Нігері. Це відбулося після того, як у країні стався військовий переворот, внаслідок якого уряд Нігеру наказав американським військам покинути країну. 

Американські війська залишили військово-повітряну базу 101, розташовану поблизу столиці Ніамея, після офіційної церемонії. Останній транспортний літак ВПС США C-17 Globemaster III, вилетів 8 липня, повідомляють Повітряні сили США в Європі та Африці.

Читайте також: Пентагон наказав вивести всі американські війська з Нігеру — Politico

Генерал-майор ВПС США Кеннет Екман, директор зі стратегії, взаємодії та програм AFRICOM, сказав, що він вдячний за впорядковане та безпечне виведення американських військ. Перехідний процес щодо виводу військ з авіабази 101 розпочався 19 травня, коли США та Нігер підписали документ, що визначає умови виведення військ.

Виведення американських військ з Нігеру викликало побоювання щодо відновлення екстремістської терористичної діяльності, в тому числі з боку угруповань, пов'язаних з ІДІЛ. Американські війська перебувають в Африці та на Близькому Сході для боротьби з угрупованням "Ісламська держава" та проведення контртерористичних операцій. Екман заявив, що США доведеться скоригувати свою "присутність і діяльність у Західній Африці для досягнення цілей взаємної безпеки".

Читайте також:  Переворот у західній Африці: Нігер закриває повітряний простір

Військово-повітряну базу 201 у місті Агадес США залишать у вересні.

Які наслідки для Заходу матиме зменшення присутності американських та європейських військових в Африці розповів Володимир Кравченко у статті "Навіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України".