UA / RU
Підтримати ZN.ua

Америка повинна збільшити витрати на оборону — The Times

Гроші, витрачені на соціальні та екологічні цілі, повинні бути використані на кораблі та зброю, оскільки Китай і Росія погрожують випередити США.

Уряди, що змінювали один одного, збільшували соціальні виплати й "зелені" видатки, водночас зменшуючи частку виробництва в США, що витрачається на військові потреби. За часів Рейгана (40-го президента США) на оборону виділяли близько 5% ВВП; зараз країна витрачає близько половини цієї частки. І все це в той час, коли Китай, Північна Корея і Росія координують свої розробки озброєнь і розвідувальні можливості, щоб витіснити американську владу і встановити новий світовий порядок, зазначає Ірвін Стельцер, директор групи досліджень економічної політики Гудзонського інституту у газеті The Times.

Як наслідок, Китай, маючи найбільший у світі військово-морський флот, перешкоджає просуванню США в Південно-Китайському морі; хусити змушують Америку розгортати й витрачати дефіцитні ресурси в Червоному морі; Іран фінансує бойовиків, які вбивають американців; Північна Корея, стратегічний партнер Владіміра Путіна, розробляє ядерну зброю, здатну досягти американських баз на острові Гуам у північній частині Тихого океану.

Читайте також: США не дозволяють Україні бити більше, ніж на 100 км вглиб Росії – The Washington Post

"Перспектива другого терміну Джо Байдена не більше заспокоює наших союзників, ніж другий термін Трампа. Байден вважає за краще витрачати дефіцитні кошти на мости та ремонт доріг, а не на кораблі й боєприпаси. Його прихильники вимагають збільшення витрат на соціальні виплати й боротьбу зі зміною клімату, замість того щоб готуватися до того часу, коли Сі Цзіньпін вирішить захопити Тайвань", — вважає Стельцер.

Хороша новина полягає в тому, що американські політики, можливо, нарешті усвідомили загрозу, яку створює недостатнє фінансування зовнішньої політики. Минулого тижня комітет Сенату додав 25 мільярдів доларів до запропонованих асигнувань на оборонний бюджет.

Читайте також: США "навмисно затягують" підготовку українських пілотів на F-16 — голова спеціальної парламентської комісії з озброєнь

Це перевищує ліміт, раніше узгоджений між президентом і лідером республіканців у Палаті представників. А провідний республіканець у сенатському комітеті з питань збройних сил закликає до збільшення оборонних витрат з післявоєнного мінімуму в 2,7% до 5% ВВП.

"Оскільки бюджетний дефіцит Америки, за прогнозами, сягне 1,92 трильйона доларів цього року — 7% ВВП і 14% у 2023 році — необхідно буде підвищити податки й перерозподілити кошти з "зелених" і соціальних витрат на оборону", — підсумовує Стельцер.

Раніше газета The New York Times повідомляла, що у США не вистачає потужностей для виробництва тієї зброї, яка необхідна Україні. Америка може виробляти 360 тисяч снарядів на рік — менш як десяту частину того, що необхідно Україні.