UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОПУ готують стратегію розвитку системи правосуддя згідно з європейськими стандартами – відповідь Мін’юста

Щоправда, юристи не розуміють, як ту стратегію виконуватимуть.

В офісі президента готують стратегію розвитку системи правосуддя. Вона, зокрема, передбачає комплексну реформу управління адвокатурою згідно з європейськими стандартами. Про це повідомила громадська ініціатива «Голка» з посиланням на відповідь Міністерства юстиції на свій запит.

«У звіті Єврокомісія висловила рекомендації щодо приведення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у відповідність до Конституції України та чинних європейських стандартів. А відтак щодо необхідності комплексного реформування адвокатури. Наразі офісом президента України здійснюється підготовка стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства України на період до 2029 року, який передбачає окреслення правових інструментів забезпечення функціонування досконалої системи організації та управління адвокатурою, що відповідає європейським стандартам», – повідомив заступник міністра Олександр Банчук.

Своєю чергою адвокат Ілля Костін, який зараз служить в ЗСУ, наголосив, що реформування правосуддя – це не питання президента. За його словами, зараз лишається питанням те, як та на скільки збираються виконувати цю Стратегію.

«Мені дуже прикро, що державні інституції не діють, а Мін’юст посилається на діяльність офісу президента, який не повинен торкатися системи правосуддя. І мені прикро, що для поштовху будь-яких дій в напрямі реформи адвокатури, треба зовнішнє втручання з боку партнерів, бо вимоги громадського сектору та спільноти адвокатів не чують», – зазначив Костін.

Читайте також: Наближені до Медведчука люди займають впливові посади в системі української адвокатури – Bihus.Info

У «Голці» нагадали, що раніше «Судово-юридична газета» з’явилась новина із заголовком «Реформа адвокатури не планується – Ольга Стефанішина». При цьому в громадській ініціативі зазначили, що з гідно з їхнім дослідженням, Telegram цього видання увійшов до кремлівської мережі каналів, яка підриває судову реформу, дискредитує недоброчесних суддів та громадські організації Центр протидії корупції та Фундацію DEJURE.  

Громадська ініціатива також відзначила, що за президентства втікача Віктра Януковича, засудженого в Україні за держзраду, у країні запровадили монополію на адвокатуру. Зокрема, відтоді працює єдина Національна асоціація адвокатів України, яку досі незмінно соратниця ще одного зрадника Віктора Медведчука – Лідія Ізовітова. 

Минулого року Єврокомісія у своєму звіті зазначила, що необхідно реформувати адвокатуру в Україні. 

Рада адвокатів України (РАУ) у вересні 2022 року ухвалила рішення не проводити з’їзду та конференцій адвокатів у регіонах через воєнний стан, а питання про їх проведення вирішити за три місяці після закінчення останнього. Чому так? Як верхівці РАУ на чолі з Лідією Ізовітовою вдалося монополізувати владу в самоврядній організації? Чи має держава реагувати на порушення законодавства самоврядним органом? І чи може критична ситуація, що склалася в адвокатурі, не бути пріоритетом для держави? Свої відповіді на ці прямі запитання в статті «Як знищують адвокатське самоврядування, або Чому реформа на часі» надає адвокат, ексголова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, заслужений юрист України Сергій Сафулько.