UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд схвалив План заходів з виконання рекомендацій ЄК та ще кілька важливих рішень

Зміни стосуються системи публічних закупівель, видачі експортних дозволів, розпорядників бюджетних витрат та створення нових органів.

В Україні уряд ухвалив низку постанов та розпоряджень на засіданнях 9 лютого і 13 лютого 2024 року. Серед новації – зміни до правил публічних закупівель, затвердження Плану заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, створення Промислово-оборонного комітету, зміни до порядку використання коштів Фонду розвитку підприємництва, а також зміни у процедурі видачі дозволів Держекспортконтролем.

Читайте також: В ЄС домовилися про реформування бюджетних правил 

Зміни до особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану регулюються постановою №1178. Згідно з нею, заклади освіти, охорони здоров'я та інші держзамовники, що здійснюють публічні закупівлі за бюджетні кошти, відтепер купуватимуть низку продуктів, в першу чергу, за електронним каталогом.

Цим же рішенням уряд заборонив закупівлю товарів, робіт та послуг у фізичних та юридичних осіб з РФ, Білорусі та Ірану та у компаній, кінцевими бенефіціарами, чи власниками понад 10% акцій яких є громадяни цих країн.

Читайте також: Якими будуть ВВП, інфляція та курс валют у 2024 році – прогноз Dragon Capital

Окрім цього, Кабмін затвердив План заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення Європейського Союзу. Документ визначає більше 350 заходів щодо виконання політичних рекомендацій Єврокомісії, а також ключових рекомендацій за усіма переговорними розділами відповідно до кластерного підходу, строки їх виконання, відповідальних органів державної влади та алгоритм моніторингу реалізації положень плану.

Читайте також: Ріст цін на товстий лист: європейська промисловість купує сталь для будівництва кораблів і танків

Уряд утворив Промислово-оборонний комітет України, на чолі якого стоїть прем’єр-міністр. До складу увійдуть міністр з питань стратегічних галузей промисловості, міністр оборони, перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки, віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр фінансів, міністр внутрішніх справ та голова Служби безпеки України. Завдання комітету — вивести український ОПК на новий рівень, сформувати унікальну систему підтримки виробників, дати більше стимулів, збільшити рівень взаємодії з міжнародними компаніями в цій галузі.

Читайте також: В Польщі налагодили випуск залізничних рейок за європейськими стандартами

Також внесено зміни до порядку використання коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24 січня 2020 року № 29, в частині зміни підпорядкування Фонду розвитку підприємництва з Мінфіну на Мінекономіки.

Читайте також: Найпопулярніші регіони для відкриття бізнесів в Україні: у трійці лідерів відбулися зміни

Урядовці схвалили порядок реалізації експериментального проекту з впровадження та забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційної системи у сфері держекспортконтролю (ІКСЕК).

Читайте також: Суперекспортери та суперімпортери України за перший місяць року – митниця

Експериментальний проект буде реалізовуватись протягом двох років. В рамках проекту передбачається надання Держекспортконтролем електронних послуг при оформленні та видачі таких документів:

Раніше ми писали про те, що компанії Великої Британії, Німеччини та Польщі продовжують постачати військові товари в РФ. Однак спочатку товари йдуть до країн-посередників.