UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що таке цифровий профіль і як він допоможе розбудувати економіку України

Автор: Надія Васильєва

Цифровізація стає важливим інструментом для відновлення та розвитку економіки України, особливо у контексті сучасних викликів воєнного часу. Цифрові профілі та двійники цілком здатні стати дієвими інструментами для розбудови національної економіки, стимуляції іноземних інвестицій. Як саме, розкажу більш детально.

Цифровий профіль — універсальний інструмент, який є корисним для користувачів, бізнесу, державного сектору.

Користувачі можуть отримувати персоналізовані послуги та пропозиції, спрощується процес аутентифікації та доступу до різних сервісів, покращується досвід використання цифрових платформ.

Бізнесу цифровий профіль допомагає краще розуміти своїх клієнтів, пропонувати їм персоналізовані продукти та послуги, підвищувати ефективність маркетингових кампаній, а також оптимізувати внутрішні процеси.

Читайте також: Паперова армія: тільки цифровізація без попередньої оптимізації бюрократії не підвищить ефективності військового управління

Для державного сектору цифровий профіль дає можливість покращувати надання державних послуг, забезпечувати прозорість та ефективність управління, знижувати рівень корупції та спрощувати взаємодію з громадянами.

Однією з головних переваг цифрового профілю є можливість надавати ключові послуги населенню та бізнесу. Завдяки цьому держава не лише розробляє більш модернові послуги, а й самостійно їх споживає. Це створює ситуацію, коли споживання цифрових послуг настільки ж велике, як і їхнє виробництво, що піднімає державу до рівня інноваційної економіки.

До війни більшість українських бізнесів не було оцифровано, що підтверджується багатьма дослідженнями. Проте, завдяки зусиллям Міністерства цифрової трансформації, Україна досягла значного прогресу у цифровізації. Водночас усе ще спостерігається великий розрив між цифровою зрілістю держави та готовністю малого, середнього бізнесу переймати опції діджиталізації. Хоча саме часи змін і трансформацій, які зараз переживає Україна, — найвдаліший момент для цього кроку.

Такі компанії, як Прозорро.Продажі, рухають цифровий процес, трансформують культурну свідомість суспільства. Завдяки сервісу, який пропонує компанія, комунальні підприємства, середній і малий бізнес, громади отримали доступ до оренди та купівлі об'єктів державної власності на прозорих, рівних і зрозумілих засадах, усуваючи корупційні схеми. Те, що колись здавалося фантастикою, зараз реалії. Навіть невеликі громади можуть прозоро, швидко, відкрито управляти своєю власністю, раціонально використовуючи ресурси, отримувати інвестиції за рахунок освоєння цифрових навичок. Це один із прикладів, як змінюється культурна свідомість людей, а не лише технологічний аспект.

Наведу один аргумент: через масову трудову міграцію населення нагальна потреба у використанні цифрових технологій значно зросла. Часом це унікальні процеси, які заточені під певну кількість людських рук, а точніше, сукупності інтелектуального потенціалу, професійних навичок та унікальних умінь. Це дещо більше, ніж просто робочі руки. Хоча і з цим в Україні наразі шалений дефіцит. Саме цифрові профілі компаній, автоматизація процесів дадуть змогу продовжувати процес навіть після скорочення команди. Тобто фахівець із різних причин іде, але процес, бізнес не зупиняються. Хіба не про це мріє кожен підприємець?

Читайте також: Зміни в Prozorro, які ви могли пропустити

Цифровізація, сучасні виклики України та відбудова

Що ж стане рушійною силою для відбудови? Багато аналітиків називають іноземні інвестиції головним тригером відновлення економіки. Але згадуємо наші реалії. Для інноваційних компаній життєво важливими є опції звітності та дотичності до сервісів управління, виробництва у режимі 24/7. Це можливо завдяки запровадженню цифрових профілів, які дозволяють швидко та ефективно управляти інформацією.

На рівні із прозорістю та відкритістю у цифровому світі нагальною є проблема кібербезпеки, кібергігієни. Нещодавні дослідження в галузі кібербезпеки свідчать, що передумовою для 90% випадків атак стали порушення норм безпеки, людський фактор за три-чотири місяці до інциденту. Тому важливо постійно підвищувати рівень знань у цій сфері.

Технології майбутнього: цифрові двійники

Наразі складно відповісти на питання, якою буде Україна після війни. На мою думку, більш модерновою, сучасною. Для того аби країна стала такою, потрібні сучасні технології. Це інноваційний виклик. Ще один виклик — це час, а точніше, швидкість процесів. Нам потрібно буде відновити Україну швидко. Одна справа — відбудовувати одну школу за десять років, інша — десять шкіл за один рік. Ви можете будувати звичайною цеглою або 3D-принтером. Відповідно, замість цегельних заводів будуть потрібні заводи із композитних матеріалів, замість десятків будівельників — спеціалісти із 3D-будівництва. Важливо вже сьогодні навчати людей технологій. Бо хочеться, щоб відбудова здійснювалася руками українських працівників, а не іноземних, як це було, наприклад, із дорогами. Це велика можливість для побудови новітньої економіки.

Читайте також: Рада ухвалила законопроєкт про цифровізацію армії

У питанні швидкої відбудови сучасної держави без цифрових двійників не обійтися. Це електронні версії, копії фізичних об’єктів. Це може бути будь-що: від картини до транспортної розв’язки із шляхопроводами. Завдяки цифровим двійникам уже зараз можемо проєктувати, відтворювати інфраструктурні об'єкти з найменшою деталізацією, чіткими прорахунками матеріалів, візуалізувати можливості, потенціал у цифровому світі. І з такими проєктами йти до інвесторів, аргументувати вартість. У виграші всі. Громада на етапі створення цифрового двійника долучається до обговорення, вносить свої зміни, пропозиції. Інвестор бачить з усіх ракурсів реальну, хоча й цифрову картину, яка продумана до дрібниць.

У процесі створення цифрових двійників ми можемо залучати найкращі вітчизняні мізки, запрошувати закордонних спеціалістів долати виклики. Цифровий процес пушитиме IT-галузь. Також він трансформуватиме економічний сектор, буде стимулом ставати частиною світового технологічного процесу.

Для українського народу критично важливо не випасти із світового техфінпроцесу. Тоді Україна стане Клондайком для найкращих мізків. А саме розум і технології — головний ресурс XXI століття.