UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ оновив структурні маяки для України, які забезпечать додаткові сотні мільярдів на оборону

Автор: Олег Гетман

Перезавантаження митниці

Днями було оновлено Меморандум з МВФ і набір структурних маяків за програмою EFF — це вже четвертий перегляд програми. Нарешті в цьому оновленому Меморандумі з’явилася повноцінна реформа митниці — повне перезавантаження служби за участю міжнародних експертів.

До кінця жовтня Україна має внести до Митного кодексу зміни, якими передбачити прозорий процес добору керівництва з перевіркою доброчесності та суттєвою участю експертів із міжнародним досвідом, а також норми, що запобігатимуть повторному найму персоналу митниці, раніше звільненого з державної служби за порушення етики.

Також проєкт змін до МКУ відповідно до Меморандуму має спростити митні процедури, роз’яснити трактування митного боргу, створити правову основу для звільнення митників, включно з перевіркою їх на доброчесність у межах періодичної переатестації, створити дисциплінарний комітет, запровадити найм персоналу митниці на контрактній основі, забезпечити відповідність законодавству та правилам ЄС і посилити підпорядкування й підзвітність ДМС Мінфіну.

Читайте також: Три роки без контрабандистів та обіцяні триста мільярдів у бюджет. Чи стала митниця годувальницею бюджету?

Додаткові мільярди в держбюджет

Згідно з розрахунками економістів, схеми ухилення від сплати податків, які здатна мінімізувати оновлена якісна митниця, завдають втрат держбюджету в 120–150 млрд грн на рік.

Ці схеми можливо умовно розділити на такі категорії:

Яким має бути перезавантаження?

За останні десять років були десятки спроб реформувати митницю — всі вони завершилися невдало. Тому понад рік тому прогресивні народні депутати вирішили діяти радикально й зареєстрували проєкт закону №6490д, узятий ВРУ за основу, що передбачає реальне перезавантаження митниці. Проєктом передбачено перезавантаження ДМС комісіями з вирішальним голосом міжнародників — як обрання директора БЕБ, так і чітка процедура переатестації всіх кадрів, яка б містила ключові запобіжники, зокрема щодо унеможливлення поновлення судами працівників, які не пройшли такої переатестації.

Також проєкт передбачає забезпечення публічного й прозорого порядку проведення незалежної оцінки ефективності діяльності БЕБ, установлення критеріїв ефективності роботи оновленого Бюро економічної безпеки та їх постійного контролю.

Через прогресивність проєкту його майже рік було надійно заблоковано у ВРУ, й лише зараз, після потрапляння відповідної вимоги до Меморандуму з МВФ, розпочнеться робота з його підготовки до другого читання.

За інформацією з профільного комітету ВРУ, всі процедури перезавантаження митниці буде повністю синхронізовано з процедурами нещодавно ухваленого проєкту про перезавантаження БЕБ, який також був у Меморандумі з МВФ.

Читайте також: Ціна на добрива в Україні зростає: як цьому сприяє митниця

Це будуть такі оптимальні процедури для повного перезавантаження органу:

Перекриття «сірих схем»

Разом із перезавантаженням ДМС важливо мінімізувати дискрецію та корупційні ризики під час митних процедур.

Насамперед важливо оснастити всі митні пункти пропуску автомобільного та річкового/морського сполучення повним набором сучасних засобів контролю (сканери, вагові комплекси, інтелектуальне фото- та відеоспостереження).

Також украй важливим є налагодження автоматичного обміну інформацією щодо митної статистики та митної вартості товарів із ключовими країнами-партнерами. Формально ці угоди є, але в практичному аспекті фактично не застосовуються. Причина цього — закладені механізми практичної реалізації угод не є ефективними та потребують аналізу ефективності, модифікації й удосконалення.

Читайте також: Вартість товарів, що перевозять без декларування збільшили в 10 разів - закон

Необхідно вирішити проблеми з визначенням митної вартості — запровадити аналітичну базу контролю митної вартості з використанням наявних в ДПСУ програмних модулів щодо трансфертного ціноутворення, розірвати замкнене коло рішення—оскарження—рішення — забезпечити врахування митними органами правових позицій ВСУ.

Доцільно також розробити та впровадити об’єктивні показники ефективності митниці, створити дашборд для регулярної публікації КРІ.

Перезавантаження ДМС і супутні заходи слід реалізувати якнайшвидше, зволікання з реалізацією цих реформ є неприпустимим, адже щороку державний бюджет втрачає сотні мільярдів, украй необхідних для посилення оборони України від країни-агресора.