UA / RU
Підтримати ZN.ua

Здоровий кишківник: чи впливає він на психічне здоров'я

Роз'яснення дали експерти.

Деякі розлади психіки мають спільний компонент – проблеми в кишківнику (закрепи, діареї, нетравлення, спазми, синдром подразненого кишківника тощо). І цей зв’язок – двобічний. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, яким чином робота кишківника може впливати на психічне здоров'я.

Як впливає здоров'я кишківника на психіку

У ЦГЗ пояснили, що наш головний мозок передає сигнали внутрішнім органам і м’язам через черепні нерви та нерви спинного мозку. По цій осі може передаватися наш емоційний стан до внутрішніх органів – саме тому від страху може дуже захотітися до вбиральні, а від тривоги – нудить.

Читайте також: Здорове харчування: що потрібно їсти для стабільного емоційного стану

«Та є ще додаткова, незалежна від головного і спинного мозку система – власна нервова система кишківника. Вона контролює його скорочення, навіть якщо зв’язку з центральною нервовою системою немає. Її ще називають ентеральна нервова система (ЕНС) чи навіть «другий мозок», хоча останнє – це гіпербола», – йдеться у повідомленні.

Ентеральна нервова система не здатна думати, але вона активно взаємодіє з центральною нервовою системою через блукаючий нерв (vagus) і може впливати на когнітивні функції, наш настрій і стан загалом.

Також у товстому кишківнику, є ще одна «автономія» – кишкова мікробіота. Це сукупність тисяч видів бактерій, які живуть у кишківнику, ферментують клітковину з рослинних харчів, а також не повністю перетравлену і засвоєну білкову  їжу та цукри (як-от фруктозу).

В нормі, кишкова мікробіота дає деякі вітаміни, жирні кислоти із коротким ланцюгом – їжу для безпосередньо клітин кишківника – та стримує розвиток шкідливих мікроорганізмів, виділенням молочної кислоти, зокрема.

«Весь цей взаємозв’язок часто стисло називають віссю мікробіота-кишківник-мозок. Якщо не в порядку одна із ланок, то з ладу виходять усі», – пояснили у ЦГЗ.

Як нормалізувати роботу вісі кишківник-мозок

Збалансоване харчування дає корисним бактеріям поживу. Раціон є гарантією різноманіття кишкової мікробіоти.

«В збалансованому раціоні переважають харчі рослинного походження: городина, садовина, гриби, бобові, горіхи, цільнозернові каші. Рослинні жири переважають над тваринними, а маргаринів немає взагалі», – пояснили фахівці.

Але є кілька груп продуктів, що особливо корисні для вісі кишківник-мозок:

Раніше ми писали, які продукти краще вживати для гарної роботи серця та як їх готувати.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!