UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміна персональних даних: чи треба міняти водійське посвідчення

Роз'яснення дали у МВС.

Українці можуть за бажанням змінювати свої персональні дані. Наприклад, обрати собі нове ім’я, прізвище чи навіть по батькові. Також це може відбуватися при оформленні шлюбу – жінка може взяти прізвище чоловіка, або навпаки. При цьому потрібно замінити документи зі старим прізвищем.  У Головному сервісному центрі МВС розповіли, як обміняти посвідчення водія у зв’язку зі зміною персональних даних.

Читайте також: Водійське посвідчення: з якого віку можна отримати документ

Які документи потрібні для обміну водійського посвідчення при особистому зверненні

Якщо людина змінила прізвище, ім'я чи по батькові, посвідчення водія потрібно замінити протягом 10 днів. Зробити це можна у будь-якому сервісному центрі МВС або онлайн через «Кабінет водія».

При особистому зверненні до сервісного центру МВС з собою потрібно мати такі документи:

У сервісному центрі МВС адміністратор сфотографує особу на документ та видасть нове посвідчення водія. Вартість обміну становить близько 572 гривні, без врахування банківської комісії.

Читайте також: Без навчання в автошколі: в Україні спростили правила іспитів на водійське посвідчення

Як обміняти водійське посвідчення онлайн

У Центрі зазначили, що обміняти посвідчення водія у зв’язку зі зміною персональних даних можна онлайн через «Кабінет водія».

Для цього потрібно зробити такі кроки:

Готове посвідчення водія можна забрати у сервісному центрі МВС, у відділенні «Укрпошти», або ж його доставить кур’єр на вказану адресу.

«При замовленні онлайн-послуги передбачено до трьох робочих днів на розгляд заявки, окремо надаються логістичні послуги. Орієнтовна вартість – 572 грн за бланк посвідчення та адмінпослуги сервісного центру МВС, 294 грн за логістичні витрати, може бути також нарахована комісія банку», – йдеться у повідомленні.

Варіант онлайн замовлення підходить для власників посвідчення водія, фото якого відображається у «Кабінеті водія», та є всі дані в електронному реєстрі. В іншому випадку, потрібно звертатися до сервісного центру МВС особисто.

Раніше ми писали, як отримати водійське посвідчення іноземцям, які несуть службу в українському війську.