UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зима 2024-2025: як підготувати оселю до відсутності світла та тепла

Найнеобхідніше варто придбати вже зараз.

За прогнозами експертів, цієї зими в Україну повернуться постійні відключення світла. Це пов’язано з постійними ракетними ударами Росії по об’єктам критичної інфраструктури та суттєвими пошкодженнями, які вони спричинили. Також ворог може намагатися залишити українців без тепла.

Видання «Факти ICTV» розповіло, що варто придбати завчасно та як приготувати будинок чи квартиру до зими.

Читайте також: Наступна зима вже цього року: які завдання стоять перед тепловою енергетикою сьогодні

Підготовка житла

Щоби взимку не мати проблем з системою опалення, слід ретельно перевірити надійність труб. Звертайте увагу на їхню цілісність, герметичність, надійність з’єднання тощо.

Таку процедуру краще проводити з експертом. Можливо, перед запуском опалення вам знадобиться замінити труби чи радіатори.

Також варто перевірити свої пластикові вікна та поставити їх на зимовий режим. Зимовий режим забезпечить краще енергоощадження за низьких температур, тому що рама вікна щільніше примикає до його стулки.

Українцям варто бути готовими до будь-яких неприємних ситуацій, наприклад, може зникнути централізоване опалення або вимкнеться котел через відсутність електрики. Варто подумати, як заживити опалювальні прилади. Для цього можна використовувати інвертори разом з акумуляторами, портативні зарядні станції або генератори.

Необхідні продукти

До запасів також варто додати різноманітні снеки, сухофрукти, горіхи тощо. Ви можете купити усе, що любите, головне – щоби ці продукти могли довго зберігатися. Не забудьте й про домашніх улюбленців. Якщо маєте можливість, закупіть кілька пачок сухого корму для своїх тварин.

Підготуйте ліки

Перевірте свою домашню аптечку та докупіть необхідні медикаменти. У домі обов’язково повинні бути противірусні, знеболювальні, протиалергічні, заспокійливі, засоби від проблем зі шлунком, серцеві засоби тощо.

Також у вас повинні бути зеленка (або йод), перекис водню, бинти. А ще варто купити кілька грілок. Якщо у членів вашої родини є хронічні захворювання, подбайте про ліки для них.

Побутові речі

Не варто забувати й про побутові потреби. Обов’язково купіть свічки, сірники, ліхтарі, батарейки та лампочки. Також у будинку повинні бути пакети для сміття, речі для приготування їжі (фольга, пергамент, поліетиленова плівка).

Купіть собі кілька повербанків зі швидкою зарядкою. Вони знадобляться у разі відключення електроенергії.

У кожному будинку має бути електрочайник, сухий спирт, електроплита. Якщо газ буде відсутній, ці предмети допоможуть вам приготувати їжу.

Запасіться мінімальним набором найнеобхідніших засобів побутової хімії, яким ви користуєтеся постійно. У вас має лежати запас побутової хімії на місяць.

Речі для утеплення

Варто звернути увагу на рівень утеплення будинку. Утеплення фасадів вашої оселі дасть змогу втримати тепло.

Для утеплення будинків використовують мінеральну вату, пінополістирол та інші будівельні матеріали для теплоізоляції. Вони забезпечують морозостійкість стін. Тому вашій оселі будуть не страшні низькі температури за вікном.

Не забувайте про правильний домашній одяг – вовняні шкарпетки, махрові халати, теплі светри, штани та капці. У будинку також мають бути теплі ковдри.

Кілька додаткових рекомендацій, як зберегти тепло:

Що можуть зробити українці, щоб убезпечити себе від можливих зимових катаклізмів та підготуватися до холодів? Відповідь на це та інші питання знайдете у статті кандидата фізико-математичних наук, юриста, директора аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка «Як нам пережити зиму-2? Що робити людям» на ZN.UA.