UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загроза радіаційної аварії: як надати першу допомогу постраждалому від ядерної зброї

Необхідно дотримуватися певного алгоритму дій.

Російські окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС. Ворог знову вдається до шантажу щодо застосування ядерної зброї, нехтуючи всіма конвенціями та правилами ведення війни. Фахівці порталу dovidka.info розповіли про правила надання першої допомоги постраждалим від ядерної зброї.

Перша допомога постраждалому від ядерної зброї

При наданні допомоги постраждалому першочергово необхідно видалити радіоактивні речовини з його одягу (роздягнути або попросити роздягнутися) та обробити шкіру теплою водою з милом.

Читайте також: Правила безпеки: що робити у випадку радіаційної аварії

Видалення одягу, очищення шкіри, ран, отворів тіла необхідне для запобігання потрапляння радіонуклідів до організму та зменшення дози опромінення постраждалого й оточуючих. При наданні допомоги постраждалому слід максимально використовувати наявні засоби індивідуального захисту: рукавички, одноразові комбінезони та респіратори.

Після надання допомоги постраждалому, потрібно провести дезактивацію самому собі.

Очищення ран

Якщо людина отримала будь-які поранення під час застосування ядерної зброї, то через них радіоактивні речовини можуть потрапити всередину організму. Тому необхідно провести наступну процедуру:

Очищення вух та носа

Обережно протріть вуха та ніс зволоженим стерильним аплікатором із ватним наконечником.

Обробка ротової порожнини та очей

При потраплянні радіоактивних речовин через рот слід негайно почистити зуби зубною пастою й кілька разів прополоскати рот 3% розчином лимонної кислоти.

При ураженні мигдалин доцільно прополоскати горло 3% розчином перекису водню. А очі необхідно обережно промити великою кількістю фізіологічного розчину або води.

Читайте також: Радіаційна, хімічна небезпека та евакуація: в Україні підготували різні сигнали тривоги

Очищення волосся

Потрібно попросити постраждалого помити волосся теплою водою з м’яким милом або шампунем.

Воду, якою мили волосся, не можна використовувати для миття інших частин тіла. Уникайте потрапляння забрудненої стічної води в очі, вуха, ніс або рот. Висушіть волосся чистими рушниками.

Транспортування постраждалого

Загорніть забруднені ділянки або всього постраждалого у два шари простирадла. Стежте за температурою тіла постраждалого. Після транспортування медики, що приймуть постраждалого, мають провести огляд та дезактивацію транспортного засобу та обладнання й утилізувати все забруднене.

Як розпізнати симптоми радіаційного опромінення

Первинна променева реакція триває до трьох діб після ураження.

Проявами радіаційного ураження є:

Прихований період відсутній при тяжких формах. Зазвичай триває від трьох діб до року. У постраждалого спостерігається покращення самопочуття, проте він відчуває загальну слабкість, зниження апетиту, проблеми з дефекацією та іноді порушення сну.

Читайте також: Ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС нестабільна – Гроссі

Розпал хвороби відбувається від двох тижнів з моменту ураження. Далі – індивідуально.

У хворого можуть бути такі симптоми: головний біль, безсоння, нудота, загальна слабкість, шлунково-кишкові розлади з сильними болями в животі, температура тіла  до 38-40 ℃, множинні точкові крововиливи на шкірі та слизових оболонках, кровотечі  внутрішніх органів (легеневі, шлунково-кишкові, ниркові), випадіння волосся на другому-третьому тижні, інфекційні ускладнення (ангіна, пневмонія, абсцес легень та загальне зараження крові – сепсис).

Раніше ми писали, наскільки небезпечними можуть бути наслідки підриву Запорізької АЕС.