UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: які продукти можна зберігати без холодильника

Це особливо актуально у літній сезон.

Через удари Росії по енергетичним об’єктам України, українці живуть в умовах відключень світла. В цей час, однією з серйозних проблем для багатьох є непрацюючий холодильник.

Читайте також: Мобільний зв'язок під час відключень світла: в Київстарі розказали, як намагаються впливати на ситуації

Видання «УНІАН» розповіло, які продукти можна зберігати в теплі абсолютно безпечно.

Ці продукти витримують високі температури без холодильника. Іноді їм достатньо просто затемненої ділянки на кухні.

Овочі та фрукти

Будь-які овочі та фрукти можна зберігати в льосі або коморі, а якщо таких приміщень немає, то просто знайти на кухні затишне місце в тіні й помістити туди продукти. Головне - стежити за відсутністю вогкості та за можливості швидко з'їдати, не допускаючи тривалого лежання.

Крупи та макарони

Будь-які крупи (гречка, пшоно, рис, пшеничка та інші) можна і потрібно зберігати в шафці на кухні - холодильник таким сипучим абсолютно не потрібен. Єдина вимога - розсипати крупи в скляні банки з кришками, що щільно закриваються, щоб всередину ємності не пробралися комахи. Те ж саме стосується і макаронних виробів - подалі від сонячних променів і в закритій тарі.

Пакетовані та бутильовані соки

Будь-які соки, які ви купите в магазині, спокійно можна зберігати і вдома без холодильника, але тільки якщо вони закриті. Власне, точно так само вони зберігаються і в супермаркеті - без холодильника, просто в торговому залі на полиці. Однак якщо ви вже відкрили сік, бажано випити його за 1-2 дні, при цьому постійно прибираючи кудись у тінь.

Питна вода та газовані напої

Кожному з нас влітку хочеться випити прохолодної чистої води, але якщо немає можливості її охолодити, то точно можна вберегти від псування. Єдина вимога води до вас - не ставити її під прямі сонячні промені, але в іншому навіть відкрита пляшка з водою може стояти на кухні або в кімнаті. Такі ж правила застосовні і до газованих напоїв, хоча їх складно назвати корисними - від відсутності холодильника постраждає тільки температура «газованої води», але властивості і смак залишаться колишніми.

Каші, супи та пюре швидкого приготування

Будь-які швидкорозчинні продукти, наприклад, супи в брикетах або пакетах, каші та пюре взагалі не потрібно класти в холодильник - там вони можуть відсиріти. Зберігати таку майбутню їжу потрібно за кімнатної температури - бажано в кухонній шафі.

Мед, цукор, сіль, спеції, рослинна олія

У низьких температурах немає потреби, тому навіть якщо вимкнуть світло, ці 5 продуктів 100% не постраждають. Що стосується рослинної олії, то її краще все-таки поставити в затінену ділянку, але холодильник такому продукту не потрібен.

Рибні, м'ясні, овочеві консерви

Як правило, більшість покупних консервів не потребують холодильної камери - вони прекрасно себе почувають у діапазоні кімнатної темпертури. Якщо ви переживаєте, що в приміщенні надто спекотно, можете прибрати консерви в шухляду під стіл або в кухонну шафу - там температура буде все одно нижчою, ніж у відкритому просторі кухні, до того ж, ви точно зможете вберегти продукти від сонячних променів.

Нагадаємо, вже у серпні ситуація зі світлом повинна покращитись. Обсяги обмежень мають зменшитись.