UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: як запобігти інсульту

Роз'яснення дали експерти.

Люди, які мають серцево-судинні захворювання, можуть відчувати їх загострення час від часу. Інсульт, за даними ВООЗ, є однією з найпоширеніших причин смерті та основна причина втрати працездатності серед дорослого населення у світі. Фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ України розповіли, як запобігти інсульту та які є головні фактори ризику його появи.

Фактори ризику виникнення інсульту

Фахівці зазначили, що до 90% усіх інсультів можна запобігти, впливаючи на основні фактори ризику.

Читайте також: Інфаркт міокарда: як розпізнати симптоми

До головних факторів ризику інсульту належать:

Як запобігти інсульту

Щоб запобігти інсульту, необхідно:

За оцінками ВООЗ, у світі майже 1,3 мільярда людей віком 30–79 років мають підвищений тиск крові, або артеріальну гіпертензію (АГ). Кожен третій із них мешкає в країнах із низьким або середнім рівнем доходу, до яких належить і Україна. Водночас 46% дорослих з АГ про наявність у себе захворювання не підозрюють. Лише кожен п’ятий дорослий гіпертонік контролює захворювання, тобто різними методами зменшує значення власного артеріального тиску до прийнятного рівня. Детальніше про це читайте у матеріалі гол.н.с. Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАНУ Наталі Рингач та кандидата медичних наук, лікаря-кардіолога вищої категорії Олександра Чернобривенка «Зупинити мовчазного вбивцю: як допоможе правильне вимірювання артеріального тиску» на ZN.UA.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!