UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: як захиститися від серцево-судинних захворювань

Рекомендації дали у ЦГЗ.

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) залишаються головною причиною смерті населення у світі. Понад чотири з п'яти смертей від ССЗ трапляються внаслідок інфаркту та інсульту. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як розпізнати та запобігти цим захворюванням.

Читайте також: Дитяче ожиріння: як батькам допомогти дитині правильно харчуватися

Як розпізнати ішемічну хворобу серця

У ЦГЗ пояснили, що ішемічна хвороба серця (ІХС) виникає, коли коронарні артерії, які постачають кров до серцевого м’яза, звужуються або блокуються через накопичення холестерину та інших ліпідів, відомих як атеросклеротичні бляшки. Це зменшує постачання крові до серця, що може призвести до болю в грудях (стенокардія), задишки або серцевого нападу. Гострим проявом IXC є інфаркт міокарда.

Хвороба виникає через утворення атеросклеротичних бляшок унаслідок відкладання холестерину та інших речовин на стінках артерій (атеросклероз).

Фактори ризику появи ІХС: куріння, надмірна маса тіла, діабет, сидячий спосіб життя. Генетична схильність теж відіграє роль.

До симптомів ІХС належать:

У ЦГЗ пояснили, що симптоми хвороби розвиваються поступово й непомітно. Іноді вони виникають лише під час сильних навантажень.

Читайте також: Цукрозамінники у напоях можуть порушувати ритм серця – дослідження

Як уберегтися від гіпертонії

Артеріальна гіпертензія виникає, коли сила, з якою кров тисне на стінки артерій, тривалий час перевищує норму, що призводить до пошкодження судин та збільшення навантаження на серце.

Серед причин розвитку хвороби:

До симптомів хвороби належить підвищений рівень артеріального тиску (вище 140/90 мм рт.ст.), головний біль, запаморочення, біль у грудях, задишка, періодичний шум у вухах.

Чому виникає аритмія

Аритмія –  це порушення ритму серцебиття, за якого серце б'ється занадто швидко, занадто повільно або нерівномірно. Аритмії можуть бути вродженими або надбаними.

«Найпоширеніші типи включають фібриляцію передсердь, брадикардію (повільне серцебиття), тахікардію (швидке серцебиття) та шлуночкову фібриляцію (важкий порушений ритм)», – пояснили у ЦГЗ.

Серед причин виникнення аритмії:

У ЦГЗ зазначили, що залежно від типу аритмії можуть включати порушення ритму серцебиття (занадто повільне, зашвидке тощо), запаморочення, біль у грудях, задишку та непритомність.

Як розпізнати серцеву недостатність

Серцева недостатність – це патологічний стан, який виникає внаслідок різних серцево-судинних захворювань.

«Під час цього стану серце не може перекачувати кров достатньо добре, щоб забезпечити організм нормальним кровопостачанням і, відповідно, необхідною кількістю кисню та поживних речовин», – йдеться у повідомленні.

До симптомів серцевої недостатності належить задишка, порушення серцевого ритму, сухий кашель, зниження працездатності, проблеми зі сном.

Як розпізнати інсульт

У ЦГЗ пояснили, що інсульти поділяють на два типи:

Серед причин інсульту є підвищений рівень артеріального тиску, фібриляція передсердь.

Факториами ризику виникнення інсульту є куріння, діабет, підвищений рівень холестерину.

До симптомів інсульту належить:

У ЦГЗ підкреслили, що при підозрі на інсульт важлива кожна хвилина — негайно викликайте бригаду екстреної медичної допомоги.

Як діти при виявленні симптомів серцево-судинного захворювання

У випадку, якщо людина відчуває будь-який із вищезазначених симптомів, особливо біль у грудях або задишку, негайно треба звернутися до лікаря або викликати швидку допомогу за номером 112 або 103.

Щоб запобігти серцево-судинним захворюванням потрібно:

Раніше ми писали, як розпізнати симптоми інфаркту міокарда.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!