UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливе питання: як оформити спадщину після спливу строку її прийняття

Відповідь дала юристка.

Через війну, яку розпочала Росія, гинуть і військові, і цивільні. Тому питання прийняття спадщини зараз особливо актуальне.

Читайте також: Оформлення спадщини на квартиру: які документи потрібні

Юристка Анна Салієнко розповіла, як оформити спадщину після спливу строку для її прийняття

Вона зазначила, що оформлення спадщини після закінчення строку для її прийняття – це процедура, яка може бути досить складною, адже українське законодавство передбачає певні правила щодо строків та дій спадкоємців.

Які строки для прийняття спадщини

Згідно з українським законодавством, строк для прийняття спадщини складає 6 місяців від дня відкриття спадщини, тобто від дати смерті спадкодавця.

Але є випадки коли спадкоємець є таким, що фактично приймає спадщину після смерті спадкодавця, навіть без подання заяви до нотаріуса.

Зокрема, до випадків фактичного прийняття спадщини відносяться дві обставини, а саме випадки коли:

Фактичне прийняття спадщини має ті самі правові наслідки, що й формальне оформлення спадкових прав через подання заяви до нотаріуса. Спадкоємець отримує права на майно спадкодавця та несе відповідальність за його борги, але для того, щоб зареєструвати це майно на своє ім’я, все одно потрібно буде пройти процедуру оформлення спадкових прав через нотаріуса.

Якщо спадкоємець не відноситься до випадків фактичного прийняття спадщини та не подав заяву до нотаріуса в установлений строк (6 місяців), це може стати підставою для судового розгляду.

Способи відновлення строку для прийняття спадщини

Якщо строк для прийняття спадщини минув, є кілька варіантів, як його можна відновити.

Звернення до суду

Це найпоширеніший спосіб, який дозволяє відновити строк для прийняття спадщини. Для цього необхідно подати позов до суду та довести, що пропуск строку відбувся з поважних причин, таких як:

Згода інших спадкоємців

Якщо після закінчення строку для прийняття спадщини залишилися інші спадкоємці, вони можуть надати свою згоду на прийняття спадщини особою, яка пропустила строк. У такому випадку питання може бути вирішене без суду, але така згода має бути надана в письмовій формі і засвідчена нотаріально.

Якщо справа йде до суду, необхідно підготувати пакет документів, серед яких:

Після подання цих документів суд може ухвалити рішення про відновлення строку для прийняття спадщини, якщо визнає, що причина пропуску була дійсно поважною.

Якщо спадкоємець не скористається своїм правом на спадщину, і строк буде пропущено без відновлення, то його частка спадщини переходить до інших спадкоємців, або, якщо таких немає, до держави.

Нагадаємо, які документи потрібні для оформлення спадщини на будинок.