Влітку традиційно настає час сезонних ягід, фруктів, а також динь та кавунів. Ці солодкі бахчеві культури люблять дорослі та діти. Щоб диня була смачною, треба знати, як її правильно обирати, пише УНІАН.
Як вибрати смачну диню: корисні підказки
Для цього потрібно:
- Уважно оглянути шкірку дині – вона має бути без тріщин, порізів і плям. Якщо шкірка має пошкодження, то в дині можуть завестися небезпечні бактерії. Диня має зелені плями – ймовірно, що вона ще недостигла. Якщо на шкірці є коричневі плями – плід переспів.
- Злегка натиснути на диню – плід не має бути надто м'яким або жорстким. Стигла диня має злегка пружинити після натискання, а при стукоті видає глухий звук.
- Понюхати диню – стиглий плід повинен мати приємний медовий аромат. Запах буде відчуватися навіть від цілої дині. Якщо диня має слабкий запах, або взагалі не пахне – вірогідно, що вона зелена або не солодка.
- Покласти диню на ваги – якщо обираєте з декількох плодів, то треба купувати той, який більше важить.
- Звернути увагу на хвостик дині – у стиглої дині він має бути повністю сухим. Це є свідченням того, що диня достигла та має солодкий смак.
Які дині не слід купувати
Не варто купувати дині, які продають неподалік від трас та доріг. Дині легко вбирають токсини та неприємні запахи вихлопних газів.
Якщо купуєте не цілу диню, а розрізану, то такий плід має обов'язково зберігатися у холодильнику. Тому на ринку без холодильника таку диню краще не купувати.
Не треба купувати диню, якщо вона має занадто солодкий запах – є вірогідність, що вона переспіла.
Також не можна купувати диню, якщо вона видає водянистий звук при поплескуванні – вона буде зеленою та несмачною.
Раніше ми писали, як правильно вибрати полуницю та на що звертати увагу, щоб ягоди були смачними.