UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезонна ягода: як правильно вибирати полуницю

Важливо купити не лише смачну, а й не оброблену хімікатами.

З початком травня в Україні традиційно починається сезон полуниці. Але перша полуниця не завжди безпечна. Видання «УНІАН» зібрало корисні поради, які допоможуть вибрати смачні ягоди та не отруїтися.

Читайте також: Свіжі ягоди можуть уповільнити старіння — The Washington Post

Як вибрати полуницю

Зовнішній вигляд

Вибирайте сухі ягоди, однорідного кольору і без ознак гниття. Якщо між ягодою і листочками є відстань - полуниця солодка, а якщо листочки щільно прилягають - з кислинкою.

Колір

Чим яскравіша полуниця, тим більше в ній вітамінів, наприклад, в насичених червоних ягодах багато вітаміну С. Якщо колір ягоди темний, то в ній міститься багато пігменту антоціану - він бореться зі старінням організму і має протизапальний ефект.

У той же час не слід купувати ягоду неприродно яскравого кольору і занадто «блискучу» - таку можуть вирощувати на штучних добривах.

Запах

Аромат хорошої ягоди відчувається на відстані - у натуральної полуниці стійкий і приємний запах.

Плодоніжка

У полуниці повинна бути зелена плодоніжка - це значить, що ягода свіжа. Але якщо на ній є біла смужка - полуницю обробляли пестицидами.

Користь і шкода полуниці

Через війну минулого року українців було позбавлені мелітопольської черешні, херсонської полуниці та кавунів, але на 2023 рік прогноз оптимістичніший. Нагадаємо, що очікують експерти щодо урожаю фруктів в Україні.