З початком травня в Україні традиційно починається сезон полуниці. Але перша полуниця не завжди безпечна. Видання «УНІАН» зібрало корисні поради, які допоможуть вибрати смачні ягоди та не отруїтися.
Як вибрати полуницю
Зовнішній вигляд
Вибирайте сухі ягоди, однорідного кольору і без ознак гниття. Якщо між ягодою і листочками є відстань - полуниця солодка, а якщо листочки щільно прилягають - з кислинкою.
Колір
Чим яскравіша полуниця, тим більше в ній вітамінів, наприклад, в насичених червоних ягодах багато вітаміну С. Якщо колір ягоди темний, то в ній міститься багато пігменту антоціану - він бореться зі старінням організму і має протизапальний ефект.
У той же час не слід купувати ягоду неприродно яскравого кольору і занадто «блискучу» - таку можуть вирощувати на штучних добривах.
Запах
Аромат хорошої ягоди відчувається на відстані - у натуральної полуниці стійкий і приємний запах.
Плодоніжка
У полуниці повинна бути зелена плодоніжка - це значить, що ягода свіжа. Але якщо на ній є біла смужка - полуницю обробляли пестицидами.
Користь і шкода полуниці
- Ця ягода не тільки смачна, але ще корисна і низькокалорійна: п’ять ягід полуниці - це денна норма вітаміну С.
- Фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж в малині й винограді.
- В одній ягоді - не більше 36 калорій.
- Полуниця може погано впливати на зубну емаль.
- Ця ягода - сильний алерген, особливо вона небезпечна для тих, у кого є алергія на пилок дерев.
- Безпечна порція полуниці - одна-дві склянки в день.
Через війну минулого року українців було позбавлені мелітопольської черешні, херсонської полуниці та кавунів, але на 2023 рік прогноз оптимістичніший. Нагадаємо, що очікують експерти щодо урожаю фруктів в Україні.