UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до зими: що варто придбати вже зараз

Ця зима може виявитися достатньо важкою.

Через ракетні удари Росії, цього літа українці знову жили в умовах відключень світла. Взимку та восени вони можуть повернутися, тож варто підготуватися до цього складного періоду завчасно. Також в цей період можуть виникнути проблеми з теплопостачанням через атаки ворога.

Читайте також: Наступна зима вже цього року: які завдання стоять перед тепловою енергетикою сьогодні

Видання  «ТСН» розповіло, що варто придбати  вже зараз.

Зробіть запас продуктів

Якщо у вас є маленькі діти, то додатково варто запастися:

Придбайте медикаменти

Запас ліків потрібно обов'язково зробити, якщо є люди з хронічними захворюваннями. Крім того, потрібно перевірити домашню аптечку і запастися противірусними, знеболювальними, протиалергійними, заспокійливими засобами, в разі необхідності - засобами від проблем зі шлунком, ентеросорбентами, серцевими ліками. Перевірте, чи є в аптечці стерильні та нестерильні рукавички, йод, спирт, бинт і вата, перекис, бактерицидні пластирі, тонометр.

Придбайте засоби особистої гігієни

Подбайте про утеплення житла

Насамперед потрібно подбати про утеплення житла. Закрийте щілини у вікнах, під дверима за допомогою спеціальних плівок, герметика, поролону, стрічок для утеплення.

У будинку з центральним опаленням варто подумати про обігрівач, у приватному будинку - про різні види палива, запастися дровами, соляркою і грубкою для приготування їжі. Заздалегідь подумайте про теплу зону у квартирі. Це найбільш утеплене місце, де можна буде сконцентрувати всі джерела тепла.

Подбайте про теплий одяг - байкові піжами, термобілизну, вовняні шкарпетки та светри. Обирайте натуральні тканини.

Варто вже зараз закуповувати теплі пледи.

Потурбуйтеся про тварин

Зробіть запас корму для домашніх улюбленців та наповнювача для туалету або клітки, необхідних ліків. Подумайте про тепле місце для улюбленця - це може бути утеплена лежанка, тепла накидка на клітку, комбінезони для котів і собак. Якщо ви плануєте переїзди, заздалегідь купіть переноску.

Подбайте про інші корисні речі

Про всяк випадок подумайте про запас свічок, сірників, ліхтариків, батарейок, лампочок. Намагайтеся придбати павербанк зі швидкісною зарядкою, а якщо ґаджетів в будинку багато - про декілька або мережевий потужний зарядний пристрій для декількох пристроїв відразу.

На випадок блекауту варто підготувати:

Нагадаємо, кандидат фізико-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко у своїй статті «Як нам пережити зиму-2? Що робити людям» на ZN.UA. розповів, що мають зараз робити українські громадяни, щоб підготуватися до нової складної зими.