UA / RU
Підтримати ZN.ua

Паліативна допомога: чи може її отримати пацієнт вдома

Роз'яснення дали у НСЗУ.

Попри війну, яку розпочала РФ, в Україні діє Програма медичних гарантій (ПМГ). Українці, які мають важкі або невиліковні хвороби, можуть отримати безкоштовну паліативну допомогу за місцем перебування.

Вона надається в межах пакету послуг «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям». У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, чи може пацієнт отримати вдома паліативну допомогу та які послуги надаються.

Читайте також: Цифрові сервіси у медицині: якими з них можуть скористатися пацієнти

Коли пацієнт може обрати паліативну допомогу вдома

У НСЗУ пояснили, що вибір залежить від стану здоров’я пацієнта та можливостей рідних організувати такий догляд вдома.

«Так, наприклад, у стаціонарі пацієнт чи пацієнтка можуть пройти терапію тривалістю 7-14 днів, а після цього повернутися додому. Перед цим рідні мають отримати направлення на паліативну допомогу за місцем перебування пацієнта чи пацієнтки. Направлення видасть лікар первинної медичної допомоги або лікуючий лікар. З направленням необхідно звернутись у медичний заклад, який має договір із НСЗУ на надання цих послуг. Медичний заклад забезпечує планування, безперервність та наступність послуги відповідно до побажань пацієнтів щодо вибору місця лікування та місця смерті», – йдеться у повідомленні.

У НСЗУ додали, що мультидисциплінарна команда має відвідати пацієнтів упродовж 72 годин після виписки зі стаціонарного лікування.

Які послуги паліативної меддопомоги може отримати пацієнт безкоштовно

У НСЗУ зазначили, що безкоштовно діють такі послуги:

Читайте також: Ведення вагітності: які послуги жінка може отримати безкоштовно

Чи повинні рідні пацієнтів платити за пальне для мультидисциплінарної команди

Наявність транспортного засобу, пальне, планування маршруту до пацієнтів — все це є відповідальністю медичного закладу, який укладає контракт із НСЗУ і гарантує надавати весь обсяг послуг, передбачених договором.

«Медичний заклад, який надає мобільну паліативну допомогу забезпечує постійний контакт з пацієнтами через відвідування та спілкування за допомогою засобів телекомунікації. Мінімальна кількість відвідувань має бути не менше ніж 4 рази на місяць», – йдеться у повідомленні.

Чи можна отримати знеболювальні препарати, якщо пацієнт перебуває вдома

У НСЗУ пояснили, що під час візиту до місця перебування пацієнта мультидисциплінарна команда з паліативної допомоги оцінює больовий синдром та його запобігання, лікування і контроль.

«Для запобігання болю лікар має призначити та виписати електронний рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, ненаркотичні знеболювальні препарати», – резюмували у НСЗУ.

Раніше ми писали, які послуги первинної медичної допомоги можуть отримати українці безкоштовно.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!