Влітку зростає число випадків виявлення гострих кишкових інфекцій. Однією з них є сальмонельоз, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини. У Держпродспоживслужбі розповіли, що треба робити, щоб захиститися від сальмонельозу.
Як уберегтися від сальмонельозу
Фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що найчастіше інфікування сальмонельозом виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока.
«Рідше хвороба передається від людини до людини через брудні руки або предмети побуту. Оскільки бактерії роду Salmonella досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля, для їх знищення необхідна тривала термічна обробка», – йдеться у повідомленні.
Інфікування продуктів відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя. При появі будь-яких симптомів отруєння необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом;
- одразу класти у холодильник після покупки сирі продукти тваринного походження. Зберігати їх потрібно окремо від готових страв;
- ретельно мити яйця перед їх приготуванням. Страви, де є сирі яйця, необхідно вживати одразу після приготування;
- розморожувати м'ясо і рибу слід в холодильнику;
- не торкатися інших продуктів під час приготування страв з м'яса та риби;
- страви з м’яса і птиці можна вживати тільки після термічної обробки;
- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
- використовувати окремий посуд та приладдя для сирих продуктів, який після цього треба обдавати окропом;
- виділити окремий ніж та дошку для м'яса та риби;
- підтримувати чистоту на кухні – своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- не змішувати свіжі страви із її залишками попереднього дня;
- не купувати продукти на стихійних ринках;
- у поїздках не їсти продукти, які швидко псуються (салати з майонезом або сметаною, м'ясні продукти домашнього приготування, кондитерські вироби з кремом);
- пити лише кип'ячену або бутильовану воду.
Раніше у Центрі громадського здоров'я МОЗ України пояснили, як захиститися від ботулізму.