UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небезпечне захворювання: як уберегтися від ботулізму

Рекомендації дали експерти.

З приходом теплої погоди зростає ризик зараження ботулізмом. Важливо бути особливо обережними з такими продуктами, як в'ялена риба, домашні паштети, м'ясо, консервація. У Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як розпізнати ботулізм та захиститися від нього.

Читайте також: Важливо знати: як розпізнати лістеріоз

Як розпізнати ботулізм

У ЦГЗ пояснили, що ботулізм – це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum.

«Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації», – йдеться у повідомленні.

Фахівці зазначили, що зазвичай перші прояви хвороби виникають протягом 12-36 годин після вживання зараженої їжі. До таких симптомів належить:

«Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги», – пояснили у ЦГЗ.

У яких продуктам може утворюватися ботулотоксин

Найнебезпечнішими продуктами є:

Що робити, щоб захиститися від ботулізму

У ЦГЗ дали такі рекомендації:

Як діяти при підозрі на ботулізму

Якщо ви підозрюєте ботулізм, необхідно:

ЦГЗ

Нагадаємо, як захиститися від отруєння грибами та розпізнати його симптоми.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!