UA / RU
Підтримати ZN.ua

На випадок блекауту: чи треба мати готівку для розрахунків у магазині

Роз'яснення дав експерт.

Через війну, яку розв'язала РФ, минулої зими українці були змушені пристосовуватися до життя в умовах відключення світла. Експерти прогнозують, що ця зима може бути важчою, ніж торішня. Українці починають готуватися до зими – роблять запас продуктів та купують альтернативні джерела живлення.

Минулого року під час відключень світла зникала і стільникова мережа. Через це розрахуватися банківською карткою було важко. Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин розповів «24 каналу», чи потрібно українцям запастися готівкою та яку суму потрібно мати.

Читайте також: Коли не буде світла: сім способів швидко зарядити телефон

Він зазначив, що Україна сьогодні, мабуть, єдина з європейських країн, котра готова до перебоїв енергопостачання та віялових відключень.

Шевчишин пояснив, що усі можливі моделі чи покрокові інструкції як діяти у таких ситуаціях давно сформовані.

«Втім вони сформовані не тільки на декілька годин, а й на більш довгостроковий період. Банки, НБУ та решта фінансових установ вже підготовлені до цього», – сказав він.

Експерт додав, що після минулорічних блекаутів багато торговельних мереж закупили генератори, сформували досить стабільний зв'язок з банками за допомогою старлінків та інших засобів зв'язку.

За його словами, чимало великих ритейлерів мають змогу проводити платежі. Банки, а відповідно клірингові центри, що розробляють платежі також матимуть все необхідне для того, щоб забезпечити потреби населення.

Шевчишин наголосив, що проблеми можуть виникнути при тривалих відключеннях світла, а також тоді, коли людині треба швидко розрахуватися у невеликих магазинах біля дому.

Читайте також: Підготовка до зими: які ліки мають бути у домашній аптечці

Аналітик додав, що у такому разі запас готівки населення повинно мати для того, щоб розрахуватися за покупки чи інші послуги.

«В економічній практиці завжди говорять, що необхідно мати у форс-мажорній ситуації тримісячний запас не просто готівки, а найбільш ліквідні гроші саме для вас. Тобто кошти на карті, які можна дуже швидко зняти», – зауважив експерт.

Аналітик порадив мати запас готівки на тиждень, але її сума може відрізнятися, в залежності від потреб та витрат родини.

Енергосистема країни хоч і з труднощами, але витримала ракетні удари. Газу й вугілля теж вистачило. Це результат колосальної роботи енергетиків усіх рівнів, ремонтників, зенітників. Та й стійкості населення, яке не створювало паніки.  Що треба зробити для підготовки до наступного зимового періоду та що треба робити вже зараз, читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича «Як енергетика готується до наступної зими» на ZN.UA.