UA / RU
Підтримати ZN.ua

Літня спека: 6 продуктів, які потрібно обов'язково включити до раціону

Їх необхідно вживати для підтримки водного балансу.

За прогнозами синоптиків, літо 2024 року може бути досить спекотним. У такий період важливо пити достатньо води, щоб не допустити зневоднення організму. Але вода не єдине джерело необхідної вологи. Видання CNET опублікувало список продуктів, які допоможуть підтримувати водний баланс у період літньої спеки від спортивного дієтолога Габріели Баррето.

Кавун

Кавун на 92% складається з води та містить антиоксиданти та вітаміни. Один з літніх рецептів, який варто скуштувати, є салат з огірків та кавунів з лаймом, м'ятою та солоною фетою.

Огірки

Огірки на 95% складаються з води та містять такі вітаміни, магній та калій. Цей освіжаючий овоч можна додавати в салати, бутерброди, воду або самостійно. Високий вміст води також робить його низькокалорійним овочом та ідеальним продуктом для включення до раціону, якщо ви хочете схуднути та довше почуватися ситими.

Патісон

Цей овоч добре підходить як додаток до супів, картоплі фрі, салатів та як гарнір. Також популярні влітку кабачки, такі як цукіні, є гарним джерелом вітаміну С, калію та клітковини та на 94% складаються з води.

Полуниця

Полуниця є популярною літньою ягодою, яка наповнена антиоксидантами, вітамінами та мінералами. Її легко можна додавати до смузі, йогуртів, салатів або їсти окремо. Також відомо, що полуниця на 91% складається з води, що робить ягоду ідеальною для вгамування спраги.

Салат та інша листова зелень

Салат складається на 96% з води та містить фолат, клітковину та вітаміни. Шпинат багатий на залізо, фолієву кислоту, кальцій і вітаміни С і А.

«Водяний крес-салат забезпечує 100% рекомендованої дієтичної норми вітаміну К, який є необхідною поживною речовиною для зсідання крові та підтримки здоров'я кісток. Бок-чой багатий на вітаміни К і С, а це означає, що будь-яка комбінація цієї зелені гарантовано забезпечить вам салат, повний поживними речовинами», – пояснила дієтолог.

Цитрусові

Якщо вам подобаються апельсини, грейпфрути, лайми та інші види цитрусових, то їжте їх більше, адже ці фрукти складаються близько на 80% води, що робить їх відмінним варіантом для зволоження організму.

«Вони також містять багато вітаміну С та клітковини та корисні для підтримки імунної системи. Вони також досить універсальні, щоб додавати їх у фруктові салати, їсти самостійно, додавати у воду чи салати та навіть використовувати як маринад для курки чи риби», - додали у виданні.

Нагадаємо, фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ України оприлюднили правила від ВООЗ, які допоможуть пережити спеку.