UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лептоспіроз: як уберегтися від хвороби

Рекомендації дали експерти.

Лептоспіроз належить до небезпечних інфекційних хвороб. Його викликає бактерія роду Leptospira. Летальність лептоспірозу становить близько 20%. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як захиститися від цього захворювання.

Як відбувається інфікування лептоспірозем

Найчастіше резервуаром збудника лептоспірозу в Україні є сірі щури та польові миші. Також переносниками інфекції можуть бути бабаки, собаки, велика рогата худоба, свині та коні.

Читайте також: Обережність не завадить: як захиститися від ботулізму

У ЦГЗ пояснили, що лептоспіроз передається через укус гризуна, травмовану шкіру (порізи), слизові оболонки або під час споживання забруднених сечею інфікованих тварин їжі (молоко, м’ясо) чи води, купання, риболовлі, догляду за хворими тваринами.

«Від людини до людини хвороба не передається, за винятком вродженої інфекції та грудного вигодовування», – додали фахівці.

Існують професійні групи з підвищеним ризиком зараження:

Як розпізнати симптоми лептоспірозу

У ЦГЗ зазначили, що у 90% випадків хвороба починається з неспецифічних симптомів, таких як підвищена температура та кон'юнктивіт. Але є і більш характерна симптоматика: сильні болі в м’язах, особливо в литках, що посилюються під час пальпації (обмацування), та геморагічний синдром (патологічна кровоточивість).

Лептоспіроз має дві клінічні форми:

До можливих серйозних ускладнень лептоспірозу належить ниркова та печінкова недостатність, міокардит, перикардит, легенева кровотеча, менінгіт, енцефаліт.

Читайте також: Небезпечна хвороба: коли треба робити щеплення проти дифтерії

Чи лікується лептоспіроз

Фахівці пояснили, що діагностика лептоспірозу може бути ускладненою через схожість симптомів з іншими хворобами, такими як грип чи гепатит B. Основними методами діагностики є лабораторні дослідження: виявлення антитіл, посів крові, аналізи крові та сечі, а також дослідження методом ПЛР і ОТ-ПЛР.

У ЦГЗ додали, що важливо своєчасно звертатися по медичну допомогу, оскільки через затримку в лікуванні можуть виникнути важкі ускладнення.

«Лікар призначить належне лікування, яке має на меті знищення збудника інфекції в організмі, очищення організму від токсинів та відновлення функцій уражених органів. Лікування також спрямоване на підтримку важливих фізіологічних процесів, усунення симптомів і стабілізацію стану пацієнта», – йдеться у повідомленні.

Як захиститися від лептоспірозу

Знизити ризик зараження лептоспірозом можна, якщо уникати контактів з потенційно зараженими водоймами та тваринами.

Так, у місцях із підвищеним ризиком інфекції, слід проводити превентивні заходи, як-от боротьбу з гризунами та захист водопостачання від забруднення.

«Важливими елементами профілактики є термічна обробка їжі та пиття лише кип'яченої води. Особам, які працюють у небезпечних умовах, рекомендується використовувати захисний одяг і дотримуватися правил гігієни», – пояснили фахівці.

Чи є вакцина проти лептоспірозу

У ЦГЗ підкреслили, що для людей існує інактивована полівалентна вакцина проти лептоспірозу, але зараз в Україні вона не зареєстрована.

«Водночас існує ряд вакцин із штамів L.canicola і L.icterohaemorragiae для тварин, зокрема собак. Власникам собак радять вакцинувати своїх улюбленців щороку, оскільки вони можуть бути носіями інфекції», – резюмували фахівці.

Раніше ми писали, що потрібно робити, щоб захиститися від правця.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!