Права споживачів в Україні захищаються відповідним законодавством. При купівлі продуктів важливо дбати про безпеку. Зокрема, продукти потрібно купувати тільки в офіційних місцях торгівлі. У Держпродспоживслужбі розповіли, на що потрібно звернути увагу, якщо планується покупка яєць.
Безпека продуктів: на що треба звернути увагу, купуючи яйця
У Держпродспоживслужбі наголосили, що недотримання елементарних правил при виборі і зберіганні яєць може мати негативні наслідки. Для того, щоб їх уникнути потрібно дотримуватись декількох простих правил.
Так, Правилами роздрібної торгівлі продовольчими товарами визначено, що до продажу не допускаються такі харчові яйця:
- якщо їх поверхня (шкарлупа) забруднена;
- з дефектами бою (порушена цілісність шкарлупи);
- харчові неповноцінні та технічні яйця (з непрозорим на просвіт вмістом, з пліснявими плямами під шкарлупою, з присохлим жовтком, зі змішаними білком і жовтком, з кровоносними судинами у вигляді кільця на поверхні жовтка, міражні),
- з різким запахом сірководню.
Також покупцям слід звернути увагу на наявність штампа категорії на самому яйці (якщо купуєте яйця поштучно) та на обов’язкову інформацію про харчовий продукт на упаковці (для фасованих яєць) відповідно Вимог до курячих яєць.
«Окремо варто зазначити, що яйця курячі харчові зберігають окремо від пахучих і відкритих (не захищених обгорткою, упаковкою, герметичною розфасовкою) товарів, які легко передають запахи та можуть забруднюватись патогенними мікроорганізмами», – резюмували у Держпродспоживслужбі.
Раніше ми писали, де безпечно купувати живу рибу.