UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борги за комуналку: чи можна укласти договір на їх реструктуризацію

Роз'яснення дали експерти.

Попри війну, побутові споживачі в Україні мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Але у деяких українців утворилися борги за комуналку. Експерти розповіли виданню «Фокус», як громадянам реструктуризувати такі борги.

Чи можна реструктуризувати борг за комунальні послуги

Домовитись про реструктуризацію боргу можна шляхом укладення додаткової угоди з постачальником.

Читайте також: Пільги на комунальні послуги: які з них надаються багатодітним сім'ям

Експерти зазначили, що йдеться не про списання боргу, а саме про реструктуризацію, тобто оплату боргу частинами. Укласти договір можна як офлайн, так і в онлайн-режимі.

Заступниця комерційного директора комунального центру "Центр комунального сервісу" (ЦКС) Юлія Петрик зазначила, що за останні пів року в ЦКС уклали 563 договори реструктуризації, з яких 344 – за послуги гарячого водопостачання і тепла. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Все більше громадян користуються цим механізмом, адже реструктуризація дозволяє не лише убезпечити споживача від нарахування штрафних санкцій, а й не втратити призначену субсидію.

"Договори укладають на послуги: постачання гарячої води та теплової енергії, централізованого водопостачання і водовідведення, а також утримання будинків і споруд та прибудинкових територій / управління багатоквартирним будинком, вивезення побутових відходів", – сказала вона.

Як укласти договір реструктуризації

Для цього треба зробити наступні кроки:

Детальніше про договір, спосіб оплати можна дізнатися на сайті ЦКС.

Адвокат Адвокатського бюро "Івана Хомича" Олена Воронкова наголосила, що домовитись про реструктуризацію боргу можна шляхом укладення додаткової угоди з постачальником. Але є передбачені обмеження.

"Така реструктуризація проводиться на строк до 60 місяців та щодо того, що на період погашення реструктуризованої заборгованості загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних платежів та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості, не може перевищувати 25% доходів, які подаються працюючими громадянами для призначення субсидій, і 20% — для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги", – йдеться у повідомленні.

Бувають випадки, коли українці отримують комунальні послуги неналежної якості. Нагадаємо, куди можуть поскаржитися побутові споживачі.