UA / RU
Підтримати ZN.ua

У липні "Укрзалізниця" працювала у збиток: перевізник пояснює це скороченням вигідних вантажів

Наприклад, на 19% зменшились перевезення зернових

У липні "Укрзалізниця" відпрацювала у збиток. Негативний фінансовий результат діяльності найбільшого залізничного перевізника пояснюється тим, що вартість перевезень окремих груп товарів низька, а обсяг тих, які мають високий рівень прибутковості, значно менша, ніж очікувалось. Про це повідомляє "Укрзалізниця".

"Зростання на 40% витрат на енергоносії перекрила економія по інших операційних витратах, але зростання курсових витрат і погіршення структури перевезень вантажів призвели до негативного фінансового результату", – зазначено у повідомленні. Зокрема, зросли обсяги перевезень низькомаржинальних вантажів. Як пояснює перевізник, доходи від перевезень цих вантажів не покривають витрат на їх організацію.

Читайте також: Німеччина перевірить причетність лівих радикалів до пожеж на залізниці
Читайте також: "Укрзалізниця" вирішила побудувати газові електростанції для себе та критичної інфраструктури

"Укрзалізниця" зазначає, що "виступає за зближення вартості перевезення вантажів різних тарифних класів". На практиці це означає вирівнювання ціни доставлення товарів залізницею незалежно від того, який саме вантаж транспортується. "Немає жодного економічного обґрунтування існування великої різниці у вартості перевезення вантажів різних тарифних класів, адже інфраструктурна складова (витрати на обслуговування інфраструктури) для всіх вантажів однакові", – вказано у повідомленні державної компанії.

Водночас аграрні виробники вважають, що залізничний перевізник маніпулює цінами на перевезення окремих видів вантажів, зокрема зерна. Цінова політика призвела до того, що за підрахунками аграріїв, вони переплатили УЗ та власникам приватних вагонних парків 28 млрд грн. Крім того, план УЗ отримати прибуток 10 млрд грн від перевезень вантажів у 2025 році, вірогідно, мають намір також реалізувати коштом аграріїв – підняттям цін на зерновози у піковий сезон.