UA / RU
Підтримати ZN.ua

УКРАЇНСЬКІ ФЛОТИ: ЯК ПОДБАЄШ, ТАК І МАЄШ...

Президент України Леонід Кучма заявляє про необхідність залучення стратегічних інвесторів на суднобудівні заводи України...

Автор: Олександр Богомолов

Президент України Леонід Кучма заявляє про необхідність залучення стратегічних інвесторів на суднобудівні заводи України.

Як передає кореспондент агентства «Інтерфакс-Україна», про це Л.Кучма заявив у п’ятницю в Миколаєві в ході наради з питань визначення перспектив розвитку суднобудування Миколаївської області.

Л.Кучма розкритикував залучення на суднобудівні заводи малих інвесторів. «Гру в приватизацію треба припиняти, коли ми ділили на дрібні партії і продавали по частинах», — підкреслив Президент.

Він зазначив, що інвестор, який приходить на суднобудівні заводи України, має показувати, «що в нього за душею», якими ресурсами він володіє. «Нехай переводить гроші з офшору в Україну і показує, що в нього є, і що він зробив на існуючих потужностях, і що не зробив», — сказав Л.Кучма.

Президент підкреслив, що необхідно продавати контрольні пакети акцій суднобудівних заводів, «інакше серйозний інвестор не прийде», навівши для прикладу ВАТ «Дамен Шипярдс Океан» на Миколаївському суднобудівному заводі.

У своєму виступі Президент висловився за необхідність створення українського цивільного флоту.

«Мільйони тонн вивозимо вітчизняних вантажів на експорт, і жодного українського судна немає (не задіяно у вантажоперевезеннях. — ІФ)», — сказав Л.Кучма. «Порахуйте збитки чи прибутки, які ми могли б мати», — додав він, підкресливши, що «за бажання можна знаходити можливості, щоб мати свій флот».

Президент також висловив стурбованість станом риболовецького флоту України, зазначаючи, що за останній час багато суден стали непридатними, а побудовано «лише одне». Він підкреслив, що Україна має великі можливості для створення свого флоту, однак втрачає їх.

Л.Кучма також висловився за необхідність створення танкерного флоту для транспортування нафти. Він звернув увагу на те, як розвиваються країни Каспійського регіону, зазначаючи, що в України «практично немає жодного танкера». «Не будемо ж ми «п’ятитисячниками» (танкер із вантажомісткістю 5 тис. тонн. — ІФ) возити нафту з Новоросійська», — сказав Л.Кучма.