UA / RU
Підтримати ZN.ua

«...ПОРУШЕННЯ В МУКАЧЕВОМУ — ЦЕ ЩОСЬ БІЛЬШЕ, НІЖ ПРОСТО ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ»

Закордонні спостерігачі, котрі побували на виборах мера Мукачевого, були шоковані подіями, які там сталися...

Автор: Володимир Кравченко

Закордонні спостерігачі, котрі побували на виборах мера Мукачевого, були шоковані подіями, які там сталися. Багато хто говорив, що справдилися найгірші побоювання. Не випадково навіть Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ/ОБСЄ) дало виборам дуже жорстку оцінку. Її поділяють також інші спостерігачі, направлені в Мукачеве, зокрема й від закордонних посольств. Інформація, надана ними, безумовно, вплине на формування політики урядів цих країн щодо України. До яких висновків дійшли у столицях країн — членів ЄС і НАТО і до яких зовнішньополітичних наслідків для України можуть призвести вибори в Мукачевому, стає зрозуміло з коментарів, із якими ми пропонуємо ознайомитися читачам «ДТ».

Ендрю Робінсон, посол Канади в Україні:

— Пане посол, як ви оцінюєте вибори мера в Мукачевому, що пройшли минулої неділі? Наскільки, на вашу думку, вони були демократичними, прозорими та вільними?

— З огляду на важливість виборів у Мукачевому, Канада відправила в це місто свого власного спостерігача з посольства. Він відвідав у день голосування кілька дільниць і відзначив наявність низки серйозних порушень, що не дозволили міжнародним і місцевим оглядачам оцінити ці вибори як справедливі та вільні. Зокрема ми спостерігали значні порушення з боку міської виборчої комісії та виборчих комісій, що працювали безпосередньо на дільницях голосування.

Порушення в Мукачевому — це щось більше, ніж просто порушення під час місцевих виборів. Вони підпадають під схему, яку ми спостерігали 7 березня на довиборах у Донецьку. Все це породжує дуже серйозні запитання щодо спроможності України провести вільні та справедливі вибори на всіх рівнях. Ми вважаємо, що наразі є ще час для того, аби влада визнала ці порушення і вжила необхідних заходів до початку президентських виборів.

У цьому контексті надзвичайно багато важить проведення 30 травня довиборів в Одесі. Вони розглядатимуться як свідчення того, як українська влада планує проводити президентські вибори. Ми дуже уважно стежитимемо за подіями в Одесі.

— Як ви плануєте донести українській владі свою стурбованість тим, що вибори не були вільними?

— У дипломатії використовується багато різних механізмів. Безперечно, на двосторонньому рівні ми дуже чітко дамо зрозуміти українській стороні, наскільки серйозно Канада ставиться до таких питань. Не варто випускати з уваги й неформальну групу з моніторингу за виборами, яку очолює Канада. До неї входять представники понад 25 посольств і міжнародних організацій. Група координувала присутність ряду міжнародних спостерігачів у Мукачевому, а раніше — в Донецьку. Безперечно, вона зробить власні висновки щодо виборів у Мукачевому.

— Україна активно лобіює питання про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). Чи позначаться вибори в Мукачевому на євроатлантичних перспективах нашої країни?

— Питання полягає в тому, чи вплине на країни НАТО той факт, що українська влада не змогла забезпечити вільних і справедливих виборів на муніципальному рівні в Мукачевому. До цього я б також хотів додати, що країни — члени НАТО зроблять свої висновки на підставі виконання Україною річного Цільового плану, а також на підставі того, чи зуміє Україна продемонструвати свою відданість цінностям західного співтовариства. Спосіб проведення виборів у Донецьку й Мукачевому настільки далекий від міжнародних зобов’язань України, що це, швидше, негативно позначиться на майбутньому ухваленні рішення щодо членства України в НАТО.

Нам необхідно побачити такі кроки з боку влади, які продемонстрували б, що вона бере на себе зобов’язання створити середовище для вільних і справедливих виборів. Серед іншого це також означає, що необхідно виправити негативні дії, вжиті нещодавно щодо деяких ЗМІ. Йдеться про мас-медіа, котрі висвітлювали точку зору, протилежну тій, що пропагувала влада.

— Моє останнє запитання гіпотетичного характеру. Восени в Україні відбудуться президентські вибори. Якщо спостерігачі визнають вибори недемократичними, чи готовий буде уряд вашої країни все-таки визнати результати голосування?

— Гадаю, це запитання слід адресувати українській владі. Чи готова вона сприйняти ситуацію, в якій опиниться Україна, якщо проведені вибори не будуть сприйняті міжнародним співтовариством як справедливі та вільні?

Дітмар Штюдеманн, посол Німеччини в Україні:

— Пане посол, як Німеччина оцінює вибори в Мукачевому?

— Нам поки що не відомі всі деталі. Але, виходячи з повідомлень очевидців та учасників, вибори цілком суперечили основним принципам загальних, вільних і таємних виборів.

— Як ви плануєте донести до української влади свою стурбованість тим, що вибори були невільними?

— Вважаю, що всі, хто хоче бути серйозним і корисним партнером для України, повинні сприймати такі процеси серйозно. Відповідальні за беззаконня у Мукачевому ставлять під загрозу будь-яке партнерство. Тому нам слід використовувати всі контакти й можливості для розмов, починаючи з робочого рівня і до верхівки держави та суспільства, із тим, щоб звернути увагу на загрозу досягнутому — як у двосторонніх відносинах, так і в багатосторонніх рамках, а також щоб повідомити про нашу готовність і надалі робити свій внесок у зміцнення демократії та принципів правової держави в Україні.

— Як вибори в Мукачевому можуть позначитися на двосторонніх українсько-німецьких відносинах?

— Не може бути й мови про те, щоб гримнути дверима. Але відповідальним за події на виборах годиться знати, що для України та її громадян існує серйозна загроза не знайти для себе того місця в європейських і трансатлантичних структурах, на яке вони розраховують.

Заява Посольства США щодо виборів у Мукачевому:

США глибоко стурбовані тим, як проведені вибори в Мукачевому. За всіма ознаками, відбувалося явне підтасування результатів голосування.

Надійшли повідомлення, що заслуговують на довіру, зокрема з Бюро ОБСЄ із демократичних інститутів і прав людини, про численні серйозні порушення в процесі голосування та підрахунку голосів, а також про низку випадків застосування сили і залякування виборців та спостерігачів.

Ми не віримо, що результати, оголошені територіальною виборчою комісією, адекватно відбивають волю мукачівських виборців.

Ми бачили дуже тривожну тенденцію порушень і підтасувань під час недавніх місцевих і парламентських виборів в Україні. Сподіваємося, що такі проблеми не будуть характерні для майбутніх президентських виборів нинішнього року.

США вітають доручення Президента України Леоніда Кучми провести повне розслідування обставин виборів у Мукачевому і закликають владу вжити необхідних заходів для того, щоб волю виборців не було проігноровано внаслідок масових порушень на виборах. Якщо з цим питанням не розібратися до кінця, це тільки додасть сміливості тим в Україні, хто прагне не допустити проведення вільних і чесних виборів.