UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна посилить боротьбу з підробкою ліків

Кабінету міністрів доручено навести лад в системі держзакупівель ліків, а також посилити контроль за якістю лікарських препаратів. Натомість фармакологічні компанії обіцяють знизити ціни на «соціально орієнтовані» ліки.

Президент України Віктор Янукович ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) «Про забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами».

Як повідомляється на офіційному сайті глави держави, відповідний указ президент підписав у четвер.

Згідно з рішенням РНБО, прийнятим на засіданні під головуванням Януковича 25 травня, Кабінету міністрів доручено розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін до законодавства у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про підробку медпродукціі та інші подібні злочини; про обов'язкове визначення при держреєстрації генеричних лікарських засобів їхньої біоеквівалентності, терапевтичної ефективності, наявності вищих фармакоекономічних характеристик; про скасування держреєстрації ліків у разі порушення процедури реєстрації або відсутності ліків на ринку України більше 2-х років.

- МОЗ заблокував обіцяне здешевлення ліків

Крім того, Кабміну доручено внести зміни в постанову № 376 від 26 травня 2005 року «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів і розмірів збору за їхню державну реєстрацію (перереєстрацію)» та до Порядку здійснення держконтролю якості ввезених в Україну лікарських засобів, затвердженого постановою № 902 від 14 вересня 2005 року.

Також уряду доручено врегулювати питання закупівель лікарських засобів, впровадити систему декларування зміни оптово-відпускних цін на ліки, створити систему контролю за утилізацією та знищенням фальсифікованих, неякісних та прострочених ліків, удосконалити механізм держконтролю за ціноутворенням на ліки, а також створити орган виконавчої влади з надання адмінпослуг у сфері створення, реєстрації, виробництва та реалізації ліків.

Міністерству охорони здоров'я та Міністерству юстиції доручено опрацювати питання адаптації українського законодавства до вимог Директиви Європарламенту та Ради від 6 листопада 2001 року щодо кодексу Співдружності про лікарські засоби та імплементації положень Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності. Генпрокуратурі запропоновано перевіряти додержання законів при держреєстрації ліків.

Як відомо, 6 червня уряд і керівники 41 провідного підприємства України, зайнятого у виробництві та збуті ліків, підписали меморандум, де були проголошені важливі зобов'язання. Підприємці зобов'язалися протягом 3 місяців знизити ціни на «соціально орієнтовані» лікарські препарати на 20%.

В обмін влада зобов'язалася навести порядок в системі держзакупівель ліків, а також посилити контроль за якістю препаратів, що ввозяться в країну (Цей пункт стосується захисту внутрішнього ринку від імпорту дешевих компонентів ліків, які виробляються в Індії і Китаї без дотримання міжнародних стандартів). !zn

Читайте також

МОЗ заборонило рекламу 326 ліків, що продаються без рецепту

В Україні обмежать продаж ліків від кашлю і знеболюючих

Син Богатирьової на тендерах МОЗ за півроку заробив майже як за весь минулий рік

Ціни на ліки будуть підвищувати не частіше двох разів на рік