UA / RU
Підтримати ZN.ua

Валютна лібералізація скоротила резерви України на $3,4 млрд: хто купує найбільше валюти

Це є рекордне з початку війни скорочення резервів у межах одного місяця

Результатом масштабних за наслідками дій щодо валютної лібералізації є скорочення валютних резервів на $3,4 млрд. Таке послаблення на валютному ринку можна назвати “сумнівним” за користю, адже це є рекордне з початку війни скорочення валютних резервів у межах одного місяця. Про це пише в опублікованій ZN.UA статті “Валютний ринок лихоманить. Причини, наслідки, прогнози”, ексголова Ради НБУ, академік Національної академії наук України Богдан Данилишин.

“Чи варте таких витрат рішення Національного банку України про зняття всіх обмежень на імпорт послуг і лімітів на виплати за новими кредитами на користь нерезидентів – питання”, – ділиться своїми роздумами експерт.

Нетто-продажі валюти стали відчутно високими

З січня по травень, за спостереженням експерта, НБУ реагуючи на ситуацію, здійснював численні валютні інтервенції на міжбанківському валютному ринку. Під час цих інтервенцій реалізовано $11,2 млрд. Зі згаданої суми необхідно, за уточненням автора статті, мінусувати купівлю валюти.

“Тижневі нетто-продажі валюти останніми тижнями були відчутно високими”, – уточнює Данилишин.

Хто найбільше купує валюту після лібералізації ринку?

Приріст попиту на іноземну валюту переважно пов'язаний із тиском на ринку придбань населення і малого бізнесу. “За січень-травень 2024 року вони купили готівкової валюти на суму $9,7 млрд, що на $2,6 млрд перевищує показник аналогічного періоду минулого року”, – зазначає автор статті.

Як зазначали експерти раніше, валютні резерви є ключовим бастіоном у захисті “макрофінансової оборони”. Нещодавнє зниження облікової ставки і деяке послаблення курсу гривні є способом повідомити про деякі позитивні тенденції, а не сигналом про готовність до суттєвого зниження ставок.