UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 2025 році боргове навантаження України перевищить 100% ВВП – ІЕД

У цьому році відповідний показник досягне 96%

У фінансовій галузі України зростає навантаження на виконання боргових зобов'язань країни. Ситуація, пов'язана з балансом боргових виплат та кількостю виготовлених в країні послуг та товарів, може кардинально змінитися вже найближчим часом. “Прогнозується, що боргове навантаження зросте до 96% ВВП у 2024 році та перевищить 100% ВВП у 2025 році за умови укладення угоди про реструктуризацію боргу”. Такі висновки з дослідження економічної ситуації в Україні опублікували експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) та Німецької економічної групи.

Читайте також: Україна домовилася з зовнішніми позичальниками: як це впливає на ймовірність технічного дефолту

Як повідомлялося раніше, група приватних іноземних власників облігацій України вимагає від влади виплати відсотків за держборгом у 2025 році, сплату яких було припинено після початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Як повідомлялось раніше, Україна опинялася в ситуаціях, близьких до оголошення дефолту, тобто неможливості розрахуватися за зовнішніми боргами, як мінімум чотири рази. Це відбувалось в основному внаслідок прострочення виплат або внаслідок реструктуризації зовнішніх боргів. відповідні спади економіки були пов'язані з початком війни з Росією у 2015 році та широкомасштабним вторгненням у 2022 році.

У 1998 році дефолтний стан, який був найтривалішим, пов'язаний насамперед з остаточним розпадом радянської системи економіки. Водночас Україна змогла повернутися в стан стабільної економіки, а Росія оголошувала технічний дефолт, який свого часу зруйнував значну частину економіки та спровокував недовіру до ринків. Україна опинялася на межі чи оголошувала технічний дефолт у 1998, 2000, 2015 та 2022 роках.