UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина заблокувала понад 4 мільярда євро російських активів

Також у Німеччині заявили про подальше розширення санкцій проти Росії.

Станом на початок грудня 2023 року у Німеччині заблокували 4,1 мільярда євро російських активів. Серед них економічні ресурси окремих громадян та гроші Центрального банку РФ.

Про це розповів представник німецького мінфіну Ноджинан Німінде-Дундаденгар, пише «Укрінформ». Також у ФРН запустили реєстр збитків, завданих під час російської агресії в Україні.

Читайте також: Заморожені російські резерви: що у них входить і де зберігаються 300 мільярдів доларів

Як зазначив представник Міністерства економіки Німеччини Роберт Северін, нещодавно проти Росії ввели 12 пакет санкцій. За його словами, подальші обмеження проти агресора розширюватимуться, а недоліки та можливості обходу санкцій усуватимуться.

Нагадаємо, ЄС заявляє, що заморозив російські активи на суму близько 21,5 мільярда євро, а ще 300 мільярдів євро коштів російського центрального банку заблоковані в країнах ЄС та G7.

Близько 125 мільярдів євро з цієї суми зберігає бельгійська компанія Euroclear. Бельгія, яка є членом ЄС, але не входить до G7, підрахувала, що у 2023-2024 роках збере 2,3 мільярда євро податків з цієї суми, заявивши, що використає ці кошти на допомогу Україні.

Читайте також: В ОП очікують отримати вп’ятеро більше доходів від заморожених активів РФ, ніж розрахували в ЄС

Раніше повідомлялося, що в ЄС не можуть дійти згоди щодо плану фінансування України із заморожених російських активів. Протягом декількох місяців чиновники ЄС вивчали способи отримання доходів від активів РФ. Але цей план викликав скептицизм з боку урядів деяких країн, зокрема Франції та Німеччини, а також Європейського центрального банку, який побоюється, що це може спричинити нестабільність євро.

Як пише The Financial Times, США запропонували робочим групам G7 вивчити шляхи конфіскації заморожених російських активів на $300 мільярдів, оскільки союзники поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Видання зазначає, що хоча жодних рішень не прийнято, а питання залишається предметом гарячих дискусій у європейських столицях, прискорення роботи над конфіскацією російських активів для України підкреслює зростання важливості цього питання для Заходу.

Читайте також: Заморожені російські активи можуть бути авансом у рахунок репарацій, які РФ повинна буде заплатити Україні – Кемерон

Скільки є доходів саме від заморожених російських активів і на що може розраховувати Київ, розповідає Тетяна Хутор у статті «Доходи від російських активів зростають. Чи використає їх Україна?».