UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та натякнув дату можливого її зменшення

В Нацбанку кажуть, що рівень інфляції ще занадто високий для такого кроку.

Правління Національного банку України вирішило зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Як зазначають в НБУ, це має підтримати ефекти від попередніх заходів із посилення привабливості гривні та дасть змогу й надалі забезпечувати стійкість валютного ринку.

Попри те, що з початку року інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, а в річному вимірі НБУ прогнозує її зменшення до 14,8%, однак інфляційний тиск досі залишається суттєвим.

«Зниження інфляції в річному вимірі значною мірою спричинене високою базою порівняння минулого року, а також посилене теплою для зими погодою. Натомість тиск на виробничі витрати бізнесу зберігається, у тому числі через складнощі з веденням діяльності та налаштуванням логістичних ланцюгів в умовах війни», - зазначають в Нацбанку.

Ураховуючи ці чинники та  високу невизначеність,  очікувані значні видатки державного бюджету для збереження курсової стійкості правління НБУ вирішило зберегти облікову ставку на рівні 25%.

«Утримання облікової ставки на рівні 25%, запровадження додаткових інструментів для захисту заощаджень громадян від інфляційного знецінення, а також заходи з активізації конкуренції банків за строкові депозити сприяли посиленню курсової стійкості. У тому числі завдяки цим заходам попит на гривневі інструменти почав зростати, тоді як на іноземну валюту – скоротився», - кажуть в Нацбанку.

Читайте також: МВФ дав прогноз щодо економіки України до 2027 року: зарплати, ціни, курс гривні

В НБУ вважають, що збереження облікової ставки на високому рівні підтримає ефекти від попередніх заходів регулятора та залишатиме простір для подальшого зростання привабливості заощаджень у гривні.

Передумови для перегляду прогнозу облікової ставки з’являться в разі поліпшення макроекономічної ситуації, стрімкішому зниженні інфляції та накопиченні комфортного рівня міжнародних резервів.

«Оновлений макропрогноз передбачає початок циклу зниження облікової ставки в IV кварталі 2023 року. Навіть за такого сценарію монетарні умови залишатимуться достатньо жорсткими на прогнозному горизонті з огляду на подальше сповільнення інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та, відповідно, збереження високої реальної дохідності гривневих інструментів», - заявили в НБУ, при цьому додали, що готові коригувати час і темп зміни облікової ставки з огляду на подальший розвиток подій на валютному ринку.

Читайте також: Коли НБУ відпустить курс долара: думка експерта

Зазначимо, що Національний банк України у квітневому прогнозі покращив прогноз інфляції на 2023 рік з 18,7% до 14,8% та підвищив прогнозоване зростання валового внутрішнього продукту країни до 2%.